Słodko-kwaśny kurczak z ananasem
Weekendy zazwyczaj stoją pod znakiem wspólnego spędzania czasu w kuchni i oczywiście za obiektywem aparatu i przed komputerem, żeby tę przyjemną pracę uwiecznić i opublikować na blogu. Słodko-kwaśny kurczak z ananasem jest jednym z efektów sobotniego gotowania. Jest to potrawa, na którą trzeba poświęcić trochę czasu, ponieważ jej ostateczny kształt powstaje w kilku etapach. Warto jednak przeznaczyć ok. 2 godziny, gdyż powstaje kurczak słodko-kwaśny jak od najlepszego Chińczyka. 🙂
Słodko-kwaśny kurczak z ananasem – składniki
Marynata do mięsa:
- 500 g mięsa z udka kurczaka bez skóry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
Panierka do kurczaka:
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka łyżek zimnej wody
Sos słodko-kwaśny z warzywami:
- 1 puszka ananasa
- 1 duża marchewka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 cm świeżego imbiru
- 2 szalotki
- 500 ml soku pomidorowego
- 2 łyżki cukru
- czubek łyżeczki chili
- sos sojowy do smaku
- ocet ryżowy do smaku
- sól do smaku
Dodatkowo:
- 1/2 l oleju do smażenia
|
Przygotowanie
Marynata do mięsa:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski.
W misce wymieszać sos sojowy, olej sezamowy i ocet ryżowy. Włożyć pokrojone mięso, wymieszać, odstawić na 30 minut.
Panierka do kurczaka:
Obie mąki wymieszać z solą oraz taką ilością wody, aby powstało gęste ciasto.
Sos słodko-kwaśny z warzywami:
Plasterki ananasa odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Marchewkę obrać, umyć, pokroić w cienkie słupki.
Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne oraz białe błonki. Pokroić w paski.
Czosnek obrać, pokroić w cienki plasterki.
Imbir obrać, pokroić w cienkie słupki.
Szalotki obrać, pokroić w piórka.
Wykonanie
W garnku powoli rozgrzać olej. Sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia, wrzucając kawałek mięsa – gdy olej zacznie bulgotać, a mięso się smażyć, można rozpocząć smażenie obtoczonych w cieście kawałków kurczaka. Mięso w panierce należy wrzucać partiami, smażyć do lekkiego zezłocenia, może się ono posklejać, ale po przestygnięciu łatwo będzie je pooddzielać. Wykładać na talerz.
Marchewkę wrzucić na rozgrzany olej, smażyć 5 minut. Wsypać papryki, smażyć kolejne 5 minut, dodać szalotkę, czosnek oraz imbir, posypać cukrem, wymieszać. Gdy szalotka się zeszkli, wlać sok pomidorowy, wsypać ananas i chili, włożyć kawałki mięsa. Całość przemieszać i zagotować, doprawić do smaku sosem sojowym, octem ryżowym i solą.
Słodko-kwaśnego kurczaka z ananasem podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
|
1 Komentarze
Zuza
12 listopada 2017 at 12:23
aż się głodna zrobiłam 🙂