Szparagi smażone z szynką i serem

Od dłuższego czasu przymierzamy się do prezentowania naszych przepisów w wersji wideo. Robiąc szparagi smażone z szynką i serem, testowaliśmy oświetlenie, ustawienie statywu z aparatem oraz długość ujęć. Pracy i zabawy było przy tym sporo, przygotowanie obiadu trwało o wiele dłużej, ale pierwsze techniczne spostrzeżenia już mamy zanotowane. Na razie sposób przygotowania możecie przeczytać, a efekty naszej pracy oglądać jedynie na zdjęciach.
Składniki na szparagi smażone z szynką i serem
- 500 g białych szparagów
- 250 g szynki (duże plastry)
- 250 g sera żółtego (duże plastry)
- 1 jajko
- mąka do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
|
Wykonanie
Szparagi obrać, zaczynając poniżej główki, umyć, odciąć zdrewniałe końcówki.
W dużym garnku zagotować wodę, wsypać sól i cukier, wrzucić masło. Włożyć szparagi, gotować 15 minut. Wyjąć na talerz, pozostawić do przestygnięcia.
Na płytkim talerzu rozkłócić jajko, lekko posolić i popieprzyć, na dwa osobne talerze wysypać mąkę i bułkę tartą.
Po dwa białe szparagi zawijać w żółty ser, następnie w szynkę, całość spiąć dwiema wykałaczkami, przekłuwając oba szparagi. Każdą porcję obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć szparagi zawinięte w szynkę i ser na złoty kolor z obu stron.
Szparagi smażone z szynką i serem bardzo dobrze smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno.
|
Podobne przepisy





