Kotlety drobiowe w chrupiącej panierce

Kotlety drobiowe w chrupiącej panierce spodobają się nie tylko dorosłym, ale także dzieciom, zwłaszcza, że panierka może im się skojarzyć z daniami z fast foodów, tak bardzo przez nie lubianymi. Nasze kotlety z piersi kurczaka są jednak o wiele zdrowsze, gdyż mięso posypane jest tylko kilkoma przyprawami, a panierka to tylko jajko, mąka i płatki kukurydzane. Kotlety z piersi kurczaka w chrupiącej panierce można podać nie tylko z frytkami i surówką, ale także z pieczonymi ziemniakami lub ziemniakami z wody.
Składniki na kotlety drobiowe w chrupiącej panierce
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek bułki tartej
- 5 łyżek płatków kukurydzianych
Dodatkowo:
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić je w poprzek na pół, aby uzyskać 4 kotlety, rozbić mięso tłuczkiem. Każdy kawałek z obu stron oprószyć solą, pieprzem, kurkumą oraz czerwoną papryką.
Jajka rozkłócić w głębokim talerzu.
Bułkę tartą wymieszać z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
Przygotowane kawałki piersi kurczaka obtoczyć w mące, jej nadmiar strzepnąć, zanurzyć w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej z płatkami kukurydzianymi. Smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor.
Kotlety drobiowe w chrupiącej panierce podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
|
Podobne przepisy
