Udka kurczaka w pomidorach

M&B
Udka kurczaka w pomidorach

Proste jest także smaczne. Przekonaliśmy się o tym, przygotowując udka kurczaka w pomidorach. Wystarczy tylko kilka składników, które prawie zawsze są w lodówce, aby powstało sycące, smaczne i kolorowe danie. Do tego szybko się je przygotowuje i mało rzeczy do zmywania się produkuje. 😉

Udka kurczaka w pomidorach – składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Udka z kurczaka umyć, posolić i popieprzyć. Podsmażyć je na oleju w głębokiej patelni z obu stron na złoty kolor.

Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić na plasterki, wrzucić na patelnię z mięsem. Gdy cebula zrobi się miękka, dodać pomidory z puszki, przyprawy i cukier. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu 40 minut – od czasu do czasu przemieszać i odwrócić mięso. Jeżeli sos za bardzo odparuje, należy dolać trochę wody.

Na koniec potrawę doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem udka kurczaka w pomidorach posypać pokrojoną natką pietruszki.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Udka kurczaka w pomidorach
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis