Udka kurczaka w pomidorach
Proste jest także smaczne. Przekonaliśmy się o tym, przygotowując udka kurczaka w pomidorach. Wystarczy tylko kilka składników, które prawie zawsze są w lodówce, aby powstało sycące, smaczne i kolorowe danie. Do tego szybko się je przygotowuje i mało rzeczy do zmywania się produkuje. 😉
Udka kurczaka w pomidorach – składniki
- 4 udka z kurczaka
- 1 puszka pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Udka z kurczaka umyć, posolić i popieprzyć. Podsmażyć je na oleju w głębokiej patelni z obu stron na złoty kolor.
Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić na plasterki, wrzucić na patelnię z mięsem. Gdy cebula zrobi się miękka, dodać pomidory z puszki, przyprawy i cukier. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu 40 minut – od czasu do czasu przemieszać i odwrócić mięso. Jeżeli sos za bardzo odparuje, należy dolać trochę wody.
Na koniec potrawę doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem udka kurczaka w pomidorach posypać pokrojoną natką pietruszki.
|