Porzeczkowiec

Szukając pomysłu na dobre ciasto, całkiem przypadkowo usłyszeliśmy o porzeczkowcu, który podbił podniebienia komunijnych gości. U nas w ogrodzie porzeczki właśnie dojrzały, co stanowiło doskonałą okazję do przekonania się, dlaczego jest tak zachwalane. My także już wiemy – w porzeczkowcu mamy smakowite połączenie czekoladowego ciasta, kwaskowatych porzeczek i lekkich mas. Nawet Wujek powiedział „Da się zjeść”, a to już coś znaczy. 😉
Porzeczkowiec – składniki
Ciasto kakaowe:
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki wody
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 5 płaskich łyżek kakao
- 5 białek
- 5 żółtek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa serowa:
- 200 g masła
- 500 g serka do serników
- 5 łyżek cukru pudru
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
Dodatkowo:
- 2 słoiczki dżemu porzeczkowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Ciasto kakaowe:
Olej, wodę, szklankę cukru i kakao umieścić w garnku, zagotować do rozpuszczenia się cukru. Odstawić do wystygnięcia.
W tym czasie białka ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce pozostałe pół szklanki cukru. Następnie dodać żółtka, całość ubijać do połączenia się w puszystą masę. Wlać ostudzoną kakaową mieszaninę i dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie połączyć składniki szpatułką.
Ciasto wylać na formę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180oC. Pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie partiami dodawać biały ser, cały czas ucierając.
Krem śmietankowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić powoli, dosypując cukier puder oraz śmietan fix.
Wykonanie
Dolny kakaowy blat posmarować dżemem z porzeczek, równomiernie rozprowadzić masę serową i przykryć drugim blatem. Jego również posmarować dżemem i wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać, posypać startą czekoladą.
Przed serwowaniem porzeczkowiec należy schłodzić w lodówce.
Podobne przepisy
