Semmelknödel – knedle z bułek

Nie lubimy marnować jedzenia i kiedy zostało nam kilka kajzerek skorzystaliśmy z przepisu na knedle z bułek, czyli Semmelknödel. Są popularne w Bawarii i Austrii, gdzie między innymi podawane są do pieczonej wieprzowiny lub dań z grzybami. U nas prawie nieznane, dlatego tym bardziej zachęcamy Was do zrobienia tych prostych knedli z bułek.
Semmelknödel – knedle z bułek – składniki
- 5 bułek kajzerek
- 50 g masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sól
|
Wykonanie
Bułki pokroić w małą kostkę, wsypać do dużej miski i zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby wyschły.
Masło rozpuścić, pozostawić do przestygnięcia.
Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać.
Mleko lekko podgrzać.
Do miski z bułkami wlać mleko, dodać rozpuszczone masło, natkę pietruszki, mąkę pszenną, otartą z cytryny skórkę oraz wbić jajka, całość zagnieść, żeby powstała lepka masa. Doprawić solą do smaku. Rękoma namoczonymi w wodzie formować kulki.
W dużym garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień i włożyć ostrożnie knedle. Gotować 10 minut w lekko wrzącej wodzie. Wyjąć łyżką cedzakową.
|
Podobne przepisy
