Semmelknödel – knedle z bułek

M&B
Semmelknödel - knedle z bułek

Nie lubimy marnować jedzenia i kiedy zostało nam kilka kajzerek skorzystaliśmy z przepisu na knedle z bułek, czyli Semmelknödel. Są popularne w Bawarii i Austrii, gdzie między innymi podawane są do pieczonej wieprzowiny lub dań z grzybami. U nas prawie nieznane, dlatego tym bardziej zachęcamy Was do zrobienia tych prostych knedli z bułek.

Semmelknödel – knedle z bułek – składniki
  • 5 bułek kajzerek
  • 50 g masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sól




Wykonanie

Bułki pokroić w małą kostkę, wsypać do dużej miski i zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby wyschły.

Masło rozpuścić, pozostawić do przestygnięcia.

Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać.

Mleko lekko podgrzać.

Do miski z bułkami wlać mleko, dodać rozpuszczone masło, natkę pietruszki, mąkę pszenną, otartą z cytryny skórkę oraz wbić jajka, całość zagnieść, żeby powstała lepka masa. Doprawić solą do smaku. Rękoma namoczonymi w wodzie formować kulki.

W dużym garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień i włożyć ostrożnie knedle. Gotować 10 minut w lekko wrzącej wodzie. Wyjąć łyżką cedzakową.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Semmelknödel - knedle z bułek
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis