Tarta z owocami lata

Tarta z owocami lata i kremem śmietankowym z mascarpone przywołała u nas w ten ciepły weekend wakacyjne wspomnienia. Będąc już w Warszawie, wspominaliśmy ogródek Kuzynki pełen krzewów owocowych, z których w dowolnej chwili można zerwać świeże owoce do ciast. Nie mając takiej możliwości, korzystamy z towarów dostępnych na bazarku. Tym razem wróciliśmy do domu z pojemniczkami malin, jeżyn oraz borówek, które wykorzystaliśmy do zrobienia kolorowej tarty z owocami lata.
Tarta z owocami lata – składniki
Owoce:
Kruche ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Krem śmietankowy z mascarpone:
- 250 g mascarpone (schłodzone)
- 300 g śmietany kremówki 30% (schłodzona)
- 1 łyżeczka cukru
|
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Na stolnicę wysypać mąkę pszenną i krupczatkę oraz cukier, wymieszać. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem. Zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtko oraz wodę, krótko zagnieść ciasto – w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (24 cm), ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 20-25 minut – do zezłocenia się ciasta. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.
Krem śmietankowy z mascarpone:
Do misy miksera przełożyć mascarpone, wlać kremówkę, wsypać łyżeczkę cukru. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i sztywna.
Wykonanie
Na upieczone kruche ciasto wyłożyć krem śmietankowy z mascarpone. Dla uzyskania bardziej dekoracyjnego efektu krem można wykładać przy użyciu rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki. Na wierzchu ułożyć owoce.
Tartę z owocami lata wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
|
Podobne przepisy





