Quiche z pieczarkami i mięsem mielonym

Quiche z pieczarkami i mięsem mielonym można przygotować zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację, a także zaserwować jako zimną przekąskę, gdyż i wtedy smakuje równie dobrze. Jeśli zastanawiacie się, co nowego można zrobić z pieczarek i mięsa mielonego, nie wahajcie się i przygotujcie to danie. Aby całość wyglądała ładnie, należy wybrać małe pieczarki oraz zrobić mięsne kulki ich wielkości, po czym równomiernie ułożyć je w formie do tortów. Quiche z pieczarkami i mięsem mielonym z pewnością zasługuje na wypróbowanie i włączenie go do ulubionych dań.
Quiche z pieczarkami i mięsem mielonym – składniki
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnej margaryny
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Nadzienie:
- 200 g pieczarek
- 250 g mięsa mielonego
- 1 łyżeczka bułki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Śmietanowo-jajeczna mieszanka:
- 300 ml śmietany 30%
- 4 jajka
- sól, pieprz
|
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojoną margarynę, posiekać nożem. Dodać żółtko, wodę oraz sól, zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Nadzienie:
Pieczarki dokładnie umyć lub obrać i umyć, osuszyć.
Do mięsa mielonego dodać jajko i bułkę, pognieść do uzyskania jednolitej masy, na koniec doprawić solą i pieprzem. Z masy formować małe kuleczki, krótko obsmażyć je z każdej strony na oleju, przełożyć na talerz.
Na tę samą patelnię wrzucić pieczarki, chwilę podsmażać, lekko oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć na bok.
Śmietanowo-jajeczna mieszanka:
Do miseczki wlać śmietanę, wbić jajka, dokładnie wymieszać widelcem. Posolić i popieprzyć.
Wykonanie
Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować i przełożyć do tortownicy (26 cm) – wyłożyć nim dno i boki do połowy jej wysokości. Porozkładać pieczarki i mięsne kulki, następnie wlać śmietanowo-jajeczną mieszankę.
Quiche z pieczarkami i mięsem mielonym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem ok. 40 minut.
|
Podobne przepisy
