Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Mazurek czekoladowy

Print Friendly, PDF & Email

mazurek czekoladowy

Wielkanocny czas dawno się zakończył, ale my chcąc wzbogacić nasz blogowy spis przepisów, tuż po świętach zrobiliśmy mazurka czekoladowego. W okresie przedświątecznym na gotowanie i opracowywanie wpisów nie mieliśmy za bardzo czasu, dlatego też nadrabiamy zaległości, wrzucając kilka świątecznych przepisów. Mazurek czekoladowy z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią wytrawne, mało słodkie ciasta na kruchym cieście. Jest dość prosty w przygotowaniu, a jak to z mazurkami bywa, efekt końcowy zależy od tego, jak go przyozdobimy. Mnie tym razem wyszło całkiem ładnie i z przyjemnością patrzyłam na efekt uzyskany przy użyciu migdałowych płatków.

Składniki na mazurek czekoladowy

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 3 ugotowane żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 3-4 łyżki zimnej wody

Czekoladowy mus:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki morelowego dżemu




Przygotowanie

Kruche ciasto:

Na blat wysypać mąkę krupczatkę oraz cukier, dodać pokrojone w kawałki masło, posiekać nożem. Żółtka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wraz z jajkiem oraz wodą dodać do poprzednich składników. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.

Czekoladowy mus:

Mleko wraz z kremówką wlać do garnka, postawić na średnim ogniu i zagotować. Odstawić z ognia, wrzucić kawałki czekolady, mieszać do rozpuszczenia się jej i połączenia składników.

Jajka ubić na puszystą, białą masę. Stopniowo wlewać do nich masę czekoladową, delikatnie mieszając.

Wykonanie

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić je na dwie równe części. Dno i brzegi dwóch foremek do pieczenia (10/35 cm) wylepić kruchym ciastem, wylać czekoladową masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec 40 minut. Piekarnik wyłączyć i przy lekko uchylonych drzwiczkach pozostawić je jeszcze na 15 minut, po czym wyjąć i zostawić do wystygnięcia.

Mazurek czekoladowy udekorować owocami kandyzowanymi, orzechami lub roztopioną białą czekoladą. Wstawić do lodówki. Podawać dobrze schłodzony.




mazurek czekoladowy

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Mazurek czekoladowy
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *