Drożdżowa gwiazda z nutellą

M&B
Drożdżowa gwiazda z nutellą

Drożdżowa gwiazda z nutellą to efektownie wyglądający świąteczny wypiek. Do jej przygotowania potrzebne jest proste ciasto drożdżowe i trochę kremu czekoladowego. Tak niewiele składników, a jaki miły dla oka i kuszący dla podniebienia rezultat. Drożdżowa gwiazda z nutellą z pewnością zachwyci gości, a szczególnie do gustu przypadnie małym łasuchom gustującym w czekoladowym. 🙂

Drożdżowa gwiazda z nutellą – składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 20 g cukru
  • 30 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • słoiczek nutelli




Przygotowanie

Mleko lekko podgrzać, w jego połowie rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, zamieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić, zostawić do przestygnięcia.

Mąkę przesiać, dodać masło, żółtko, resztę mleka i cukru, wlać rozczyn. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na jedną godzinę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Każdą z nich cienko rozwałkowywać na blacie oprószonym mąką i wycinać koła wielkości dużego talerza. Trzy z nich posmarować nutellą, ułożyć jeden na drugim i przykryć ostatnim kołem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na środku postawić szklankę odwróconą dnem do góry, ostrym nożem podzielić ciasto na 16 części, tnąc od szklanki do brzegu. Dwa kawałki leżące obok siebie dwukrotnie wykręcić na zewnątrz, następnie zlepić ze sobą ich końce.

Wierzch ciasta pokryć białkiem, wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika. Piec ok. 20 minut lub do uzyskania przez drożdżową gwiazdę z nutellą złocistego koloru.

drożdżowa_gwiazda_z_nutellą_2




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Drożdżowa gwiazda z nutellą
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis