Smalec z kaczki

Smalec z kaczki z dodatkiem kaczego mięsa może zastąpić pasztet lub wędlinę na kanapce. Na pomysł jego zrobienia wpadliśmy, gdy kolejny raz podczas pieczenia kaczki zebraliśmy sporo wytapiającego się tłuszczu, który zazwyczaj wykorzystujemy do smażenia. Mieliśmy już kilka słoiczków, więc tym razem postanowiliśmy nieco zmienić nasze przyzwyczajenia i do kaczego tłuszczu dodać mięso oddzielone od kości oraz cebulę. W ten sposób powstał aromatyczny kaczy smalec z mięsem, który szybko zniknął ze słoiczka. 🙂
Smalec z kaczki – składniki
- mięso z upieczonej kaczki
- tłuszcz zebrany podczas pieczenia kaczki
- 1 cebula
- sól morska, pieprz w ziarenkach
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Wykonanie
Podczas pieczenia kaczki zbierać do słoiczka wytapiający się tłuszcz.
Upieczoną kaczkę podzielić na części, z kości, które nie będą podane, zdjąć resztki mięsa. Porozrywać je na małe kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Delikatnie zeszklić ją na tłuszczu z pieczenia kaczki, dodać tymianek, mieloną sól oraz pieprz.
Mięso kaczki przełożyć do słoiczka, zalać ciepłym tłuszczem i wymieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku. Odstawić do stężenia.
Smalec z kaczki podawać na zimno, z dodatkiem pieczywa oraz kiszonych ogórków.
Podobne przepisy





