Spaghetti carbonara

W tym tygodniu mieliśmy Gościa, który późno wracał do domu i należało tak zaplanować posiłki, aby wieczorem zjeść ciepłe danie, które szybko się przyrządza. Nasz wybór padł na spaghetti carbonara w nieco zmienionej wersji, bo zamiast śmietanki dodaliśmy mascarpone. W czasie gdy makaron się gotował, zrobiliśmy sos i po chwili gorące danie było już na stole. Nam i naszemu Gościowi włoskie spaghetti carbonara bardzo smakowało. 🙂
Spaghetti carbonara – składniki
- 150 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 120-150 g serka mascarpone
- 3 żółtka
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- makaron spaghetti
|
Przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę. Boczek także pokroić w kostkę. Oba składniki wsypać na suchą patelnię, podsmażać, aż cebula się zeszkli, a boczek usmaży.
Makaron ugotować, odlać ale nie przelewać zimną wodą, na gorąco włożyć na patelnię z boczkiem i cebulą – wymieszać, trzymając na małym ogniu. Dodać mascarpone i mieszać do rozpuszczenia się serka.
Odstawić z palnika, wlać żółtka, dokładnie połączyć z pozostałymi składnikami.
Spaghetti carbonara wyłożyć na talerze, posypać solą i pieprzem.
|
Podobne przepisy
