Bezy z kremem krówkowym

Bezy z kremem krówkowym osłodziły nam kilka zimowych dni. Pomysł na nie powstał, gdy po wypieku chałki pozostały nam białka i dzięki temu nadarzyła się okazja do przygotowania słodkiego deseru. Robiąc bezy zawsze korzystamy ze sprawdzonych proporcji i w zależności od przeznaczenia dobieramy odpowiedni czas suszenia. W tym przypadku zrobiliśmy chrupiące i lekkie bezy, które przełożyliśmy słodkim i puszystym kremem krówkowym, tak że duet ten stworzył smakowitą kompozycję.
Bezy z kremem krówkowym – składniki
Bezy:
- 4 białka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta soli
Krem krówkowy:
- 250 g śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 2-3 łyżki masy krówkowej
|
Przygotowanie
Bezy:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie, cały czas ubijając, wsypywać po łyżce cukru pudru, aż powstanie gęsta, lśniąca i sztywna piana. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, wmiksować.
Ubitą pianę z białek przełożyć do rękawa cukierniczego z dość grubą tylką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne bezy o dwóch warstwach. Suszyć je w piekarniku nagrzanym do 110oC przez 2 godziny (z termoobiegiem). Pozostawić do wystygnięcia.
Krem krówkowym:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dwie łyżki śmietany wymieszać z masą krówkową i delikatnie wmieszać ją w ubitą kremówkę.
Wykonanie
Bezy przekroić wzdłuż na dwie części. Na dolną nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki krem krówkowy, przykryć górną częścią bezy.
Bezy z kremem krówkowym wstawić w chłodne miejsce, aby masa krówkowa stężała.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
Zjedzmy
9 maja 2017 at 12:04
Super przepis na bezy! 🙂 No i krem też wygląda, że będzie mega smaczny!
gin
9 maja 2017 at 11:49
Czysta rozpusta 🙂