Bezy z kremem krówkowym

M&B
Bezy z kremem krówkowym

Bezy z kremem krówkowym osłodziły nam kilka zimowych dni. Pomysł na nie powstał, gdy po wypieku chałki pozostały nam białka i dzięki temu nadarzyła się okazja do przygotowania słodkiego deseru. Robiąc bezy zawsze korzystamy ze sprawdzonych proporcji i w zależności od przeznaczenia dobieramy odpowiedni czas suszenia. W tym przypadku zrobiliśmy chrupiące i lekkie bezy, które przełożyliśmy słodkim i puszystym kremem krówkowym, tak że duet ten stworzył smakowitą kompozycję.

Bezy z kremem krówkowym – składniki

Bezy:

  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli

Krem krówkowy:

  • 250 g śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2-3 łyżki masy krówkowej




Przygotowanie

Bezy:

Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie, cały czas ubijając, wsypywać po łyżce cukru pudru, aż powstanie gęsta, lśniąca i sztywna piana. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, wmiksować.

Ubitą pianę z białek przełożyć do rękawa cukierniczego z dość grubą tylką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne bezy o dwóch warstwach. Suszyć je w piekarniku nagrzanym do 110oC przez 2 godziny (z termoobiegiem). Pozostawić do wystygnięcia.

Krem krówkowym:

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dwie łyżki śmietany wymieszać z masą krówkową i delikatnie wmieszać ją w ubitą kremówkę.

Wykonanie

Bezy przekroić wzdłuż na dwie części. Na dolną nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki krem krówkowy, przykryć górną częścią bezy.

Bezy z kremem krówkowym wstawić w chłodne miejsce, aby masa krówkowa stężała.




bezy z kremem krówkowym

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Bezy z kremem krówkowym
Autor
Opublikowane

2 Komentarze

  • Zjedzmy

    9 maja 2017 at 12:04

    Super przepis na bezy! 🙂 No i krem też wygląda, że będzie mega smaczny!

  • gin

    9 maja 2017 at 11:49

    Czysta rozpusta 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis