Chatka Baby Jagi

Chatka Baby Jagi, zwana też Chatką Puchatka, często była robiona przez moją Mamę i był to jeden z naszych ulubionych serników. Chyba nam się po jakimś czasie przejadła, bo przepis na ten sernik bez pieczenia nie został przepisany do nowego zeszytu. Przyjemne wspomnienie z dzieciństwa przetrwało i po latach wspólnie z Bartkiem zrobiłam ten deser, wzbogacając wizualnie i smakowo chatkę Baby Jagi o niebieskie okienko z galaretki.
Składniki na chatkę Baby Jagi
- 500 g sera z wiaderka w temperaturze pokojowej
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka kakao
- 1 galaretka
- 200 ml wrzątku
- po 15 sztuk herbatników maślanych i kakaowych
Polewa czekoladowa (ganasz):
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml kremówki 30%
Dodatkowo:
Przygotowanie
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, przelać do małego, płaskiego, prostokątnego pojemnika. Pozostawić do wystygnięcia, następnie włożyć do lodówki do stężenia.
Miękkie masło ucierać z cukrem 10-15 minut do uzyskania puszystej, białej masy. Zmniejszyć obroty miksera i w kilku partiach dodać biały ser. Z masy serowej odłożyć 1/3, wmieszać do niej łyżkę kakao. Do pozostałej masy dodać ekstrakt waniliowy.
Wykonanie
Galaretkę wyjąć z lodówki, pokroić w podłużne paski.
Na folii aluminiowej ułożyć 3 herbatniki maślane w taki sposób, aby stykały się krótszymi bokami, dołożyć do nich pozostałe jasne herbatniki, tworząc prostokąt o bokach 3 na 5. Równomiernie rozprowadzić na nich kakaową masę serową, na niej ułożyć kakaowe herbatniki w taki sam sposób jak herbatniki maślane. Rozsmarować waniliową masę serową, na jej środku – wzdłuż dłuższego boku – ułożyć paski galaretki.
Podnosząc folię aluminiową, złożyć do środka dwa zewnętrzne rzędy herbatników, tworząc kształt chatki. Delikatnie docisnąć do środka, aby ser rozszedł się w jej wnętrzu. Zawinąć w folię aluminiową, wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia przygotować polewę czekoladową (ganasz) – w garnku na małym ogniu podgrzać kremówkę (nie doprowadzając do wrzenia), odstawić i dodać kawałki gorzkiej czekolady, wymieszać. Po minucie polewę rozprowadzić na wierzchu chatki, posypać wiórkami kokosowymi oraz przyozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową.
Chatka Baby Jagi jest gotowa do podania po kilkunastu minutach chłodzenia się w lodówce.
Podobne przepisy






1 Komentarze
iza
15 kwietnia 2018 at 13:07
pysznie wygląda, muszę i ja wreszcie zrobić