Sałatka jajeczna z przepiórczymi jajkami
Dawno nie robiliśmy nic z przepiórczych jajek, więc gdy zobaczyliśmy je w sklepie, po chwili zastanowienia włożyliśmy je do koszyka. Jednym z pomysłów na ich wykorzystanie była sałatka jajeczna z przepiórczymi jajkami, bardzo prosta do zrobienia. Wielbicielom past jajecznych, jajek w majonezie lub w sosach powinna się spodobać, a krótka lista składników i sposób wykonania powinien zachęcić do jej zrobienia. Sałatka jajeczna z przepiórczymi jajkami świetnie sprawdzi się także na wielkanocnym stole, na którym chcemy postawić coś nowego i odmiennego od dobrze znanych potraw.
Sałatka jajeczna z przepiórczymi jajkami – składniki
- 8 przepiórczych jajek
- 4 jajka kurze
- 2 kiszone ogórki
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy dijon
- sól, cukier, pieprz do smaku
Wykonanie
Jajka przepiórcze i kurze włożyć do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Jajka przepiórcze gotować od tego momentu 3-4 minuty, jajka kurze 8-10 minut. Jajka zalać zimną wodą i pozostawić do wystygnięcia, po czym obrać.
Jajka kurze pokroić w kostkę, jajka przepiórcze przekroić na pół.
Szczypiorek umyć, posiekać.
Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę.
W miseczce wymieszać składniki sosu – jogurt, majonez, curry, musztardę, sok z cytryny.
Sos wymieszać z kiszonymi ogórkami oraz kurzymi jajkami, doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem. Delikatnie wmieszać połówki przepiórczych jajek, można je także ułożyć na sałatce jajecznej wyłożonej na półmisek.
Sałatkę jajeczną z przepiórczymi jajkami wstawić do lodówki, aby się schłodziła. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.