Polędwiczki wieprzowe w sosie z borowików

Moja Mama często robi polędwiczki wieprzowe smażone na patelni. Korzystając z Jej rad, zrobiliśmy polędwiczki wieprzowe w sosie z borowików z użyciem paczki mrożonych grzybów. Po grudniowych, długich przygotowaniach do świąt taki prosty i szybki przepis pozwolił nadal cieszyć się gotowaniem, ale mniej czasochłonnym, a równie smacznym. Duszone polędwiczki wieprzowe w grzybowym sosie mogą być propozycją nie tylko na codzienny obiad, ale także na niedzielne lub świąteczne danie.
Polędwiczki wieprzowe w sosie z borowików – składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 250 g mrożonych borowików
- 1 duża cebula
- 500 ml rosołu
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 owoce jałowca
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 szczypta chili
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Z polędwiczki usunąć błony, umyć ją, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm, delikatnie rozgnieść dłonią. Mięso oprószyć solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, na dużym ogniu partiami obsmażyć polędwiczki wieprzowe z każdej strony na złoty kolor. Przekładać do garnka.
Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Wrzucić ją na patelnię po smażeniu mięsa, dodać liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec, zeszklić. Wsypać zamrożone borowiki, smażyć pod przykryciem ok. 10 minut – kilka razy w tym czasie przemieszać. Zawartość patelni przełożyć do garnka z polędwiczkami.
Do garnka wlać rosół, wsypać czerwoną paprykę oraz chili, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut – aż mięso będzie miękkie. Potrawę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Polędwiczki wieprzowe w sosie z borowików podawać z tłuczonymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub jęczmienną oraz ulubioną surówką.
|
Podobne przepisy





