Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Karkówka pieczona w marynacie

Print Friendly, PDF & Email

karkówka pieczona w marynacie

Karkówka pieczona w marynacie to pomysł na pyszny zastępnik dla karkówki z grilla. Karkówka długo marynowała się w marynacie, którą zazwyczaj wykorzystujemy do przygotowywania grillowych kąsków. W domowych warunkach dorodny kawałek wieprzowiny upiekliśmy w piekarniku, mięso jest mięciutkie, kruche, a dodatkowym atutem takiego przygotowania jest przepyszny sos, którym można polać tłuczone ziemniaki.

Karkówka pieczona w marynacie – składniki

  • 1 1/2 kg karkówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili




Wykonanie

Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso naciąć do połowy wysokości w plastry o grubości 2 cm.

Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

W miseczce wymieszać ketchup, musztardę, chrzan, sól, pieprz mielony, wędzoną paprykę, chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Karkówkę dobrze wysmarować marynatą, także w środku między nacięciami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym mięso będzie pieczone, polać resztą marynaty. Naczynie przykryć, wstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia karkówkę wyjąć z lodówki na co najmniej 2 godziny przed pieczeniem.

Piekarnik nagrzać do 180oC (z termoobiegiem), wstawić naczynie, mięso piec pod przykryciem ok. 2 godziny.

Karkówkę pieczoną w marynacie przed podaniem pokroić na plastry, serwować z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami.




karkówka pieczona w marynacie

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Karkówka pieczona w marynacie
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *