Karkówka pieczona w marynacie
Karkówka pieczona w marynacie to pomysł na pyszny zastępnik dla karkówki z grilla. Karkówka długo marynowała się w marynacie, którą zazwyczaj wykorzystujemy do przygotowywania grillowych kąsków. W domowych warunkach dorodny kawałek wieprzowiny upiekliśmy w piekarniku, mięso jest mięciutkie, kruche, a dodatkowym atutem takiego przygotowania jest przepyszny sos, którym można polać tłuczone ziemniaki.
Karkówka pieczona w marynacie – składniki
- 1 1/2 kg karkówki
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
Wykonanie
Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso naciąć do połowy wysokości w plastry o grubości 2 cm.
Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
W miseczce wymieszać ketchup, musztardę, chrzan, sól, pieprz mielony, wędzoną paprykę, chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Karkówkę dobrze wysmarować marynatą, także w środku między nacięciami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym mięso będzie pieczone, polać resztą marynaty. Naczynie przykryć, wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia karkówkę wyjąć z lodówki na co najmniej 2 godziny przed pieczeniem.
Piekarnik nagrzać do 180oC (z termoobiegiem), wstawić naczynie, mięso piec pod przykryciem ok. 2 godziny.
Karkówkę pieczoną w marynacie przed podaniem pokroić na plastry, serwować z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami.