Racuchy drożdżowe

Przepis na racuchy drożdżowe mam od Siostry, która z kolei dostała go od Koleżanki. Bardzo się cieszę, że spisałam go na jakimś skrawku papieru, bo drożdżowe placuszki wychodzą puszyste, miękkie i lekkie. Jakiś czas temu zamieniłam mąkę pszenną na żytnią, innym razem na kukurydzianą i w obu przypadkach racuszki drożdżowe były tak samo pyszne. Niestety, wszystko robiłam „na oko”, więc proporcje nie zostały spisane, jednak z pomocą Mojego Bartka, niezastąpionego w przeliczaniu i ważeniu, wkrótce zrobimy te bezglutenowe wersje, a przepisy zamieścimy na stronie. 🙂
Racuchy drożdżowe – składniki
- 1/2 kg mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 11/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać połowę letniego mleka, dodać 3 łyżeczki mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut.
Resztę mąki przesiać, dodać do niej żółtka, wyrośnięty rozczyn, pozostałe letnie mleko oraz cukier wanilinowy. Wyrobić łyżką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wmieszać je w drożdżowe ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Łyżką namoczoną w zimnej wodzie nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
Z podanych ilości można przygotować tyle racuchów, że wystarczy na śniadanie dla 4 osób.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Iwona
14 stycznia 2021 at 13:33
Wyszły pyszne, miękkie w środku i chrupiące.