Szpecle z serem i prażoną cebulką
Szpecle z serem i prażoną cebulką są popularną potrawą w Niemczech. Ich przygotowanie jest proste i szybkie – najpierw gotuje się kluseczki z gęstego ciasta, a później krótko podsmaża na patelni wraz z dodatkami. Gotową prażoną cebulę można zastąpić świeżą, którą wcześniej wystarczy zeszklić.
Szpecle z serem i prażoną cebulką – składniki
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 100 g żółtego sera
- prażona cebula
- masło do podsmażenia
|
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, dodać wodę oraz sól, wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Odstawić na 15-20 minut.
W dużym garnku zagotować wodę. Przy użyciu tarki do szpecli lub łyżki cedzakowej przecierać przygotowaną masę do wrzącej wody. Kluseczki gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia, następnie odcedzić je i przelać zimną wodą.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła, wsypać szpecle, wymieszać z prażoną cebulką i startym żółtym serem. Chwilę podsmażać do rozpuszczenia się sera. Szpecle z serem i prażoną cebulką podawać na gorąco.
|