Szpecle z serem i prażoną cebulką

M&B
Szpecle z serem i prażoną cebulką

Szpecle z serem i prażoną cebulką są popularną potrawą w Niemczech. Ich przygotowanie jest proste i szybkie – najpierw gotuje się kluseczki z gęstego ciasta, a później krótko podsmaża na patelni wraz z dodatkami. Gotową prażoną cebulę można zastąpić świeżą, którą wcześniej wystarczy zeszklić.

Szpecle z serem i prażoną cebulką – składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 100 g żółtego sera
  • prażona cebula
  • masło do podsmażenia




Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, dodać wodę oraz sól, wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Odstawić na 15-20 minut.

W dużym garnku zagotować wodę. Przy użyciu tarki do szpecli lub łyżki cedzakowej przecierać przygotowaną masę do wrzącej wody. Kluseczki gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia, następnie odcedzić je i przelać zimną wodą.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła, wsypać szpecle, wymieszać z prażoną cebulką i startym żółtym serem. Chwilę podsmażać do rozpuszczenia się sera. Szpecle z serem i prażoną cebulką podawać na gorąco.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Szpecle z serem i prażoną cebulką
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis