Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu

Kiedy po niedzielnym obiedzie zostanie Wam sporo ziemniaków i do tego nie wiecie, co zrobić z mięsem z rosołu, polecamy na poniedziałkowy obiad przygotować kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu. Mając gotowe podstawowe składniki, szybko uwiniemy się z mieleniem, doprawieniem, uformowaniem i usmażeniem kotlecików. 🙂 Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu są nie tylko proste w wykonaniu, ale także przyczyniają się do niemarnowania jedzenia i wykorzystywania tego, co zostało z poprzedniego obiadu oraz tego, co mamy zawsze w kuchni.
Składniki na kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu
Kotlety ziemniaczane:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki przyprawy do ziemniaków
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- sól do smaku
Nadzienie z mięsa z rosołu:
- 500 g mięsa z rosołu
- warzywa z rosołu (marchew, pietruszka, seler)
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- czubek noża chili
- sól do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
|
Przygotowanie
Składniki wspólne kotletów i nadzienia:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, przestudzić.
Pęczek natki pietruszki umyć, osuszyć i posiekać.
Kotlety ziemniaczane:
Ugotowane ziemniaki, gdy są jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków, przestudzić.
Do zimnych ziemniaków wbić jajko, dodać resztę zeszklonej cebuli oraz posiekanej natki pietruszki. Wsypać przyprawę do ziemniaków, obie mąki, sól oraz pieprz, całość wymieszać, aby powstała zwięzła masa.
Nadzienie z mięsa z rosołu:
Podczas gdy ziemniaki się studzą, oddzielić mięso z rosołu od kości i chrząstek, zmielić wraz z warzywami z rosołu i połową podsmażonej cebuli w maszynce do mielenia mięsa, używając najmniejszego sitka. Do mięsa dodać połowę posiekanej natki pietruszki, mieloną czerwoną paprykę, chili oraz pieprz, wsypać sól. Wymieszać składniki, aby powstała zwarta masa i ewentualnie doprawić do smaku.
Wykonanie
Na dłoni rozpłaszczyć porcję masy ziemniaczanej, ułożyć na niej 1,5-2 łyżeczki nadzienia z mięsa z rosołu. Brzegi masy ziemniaczanej zawinąć do środka, tak aby przykryła ona nadzienie, uformować kotlet. Obtoczyć go w bułce tartej, usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu podawać od razu po usmażeniu z ulubioną surówką, dodatkowo można je polać np. z sosem z pieczarek.
|
Podobne przepisy





