Szpinakowa zapiekanka makaronowa
Szpinakowa zapiekanka makaronowa wygląda jak jedzenie dla Shreka – jest taka zielona i zakręcona. Do zrobienia zielonego sosu użyliśmy sprawdzonego połączenia smakowego – szpinaku, sera feta oraz kremówki. Zapiekankę wzbogaciliśmy podpieczonym mięsem z piersi kurczaka oraz startym serem (parmezanem i żółtym). Tak przygotowana zapiekanka bardzo nam smakowała, była sycąca i pożywna, wprost idealna na jesienny, szybki obiad.
Szpinakowa zapiekanka makaronowa – składniki
- 250 g makaronu (np. cavatappi, świderek)
- 1 pierś z kurczaka
- 300 g świeżego szpinaku
- 150 g sera feta
- 250 ml śmietanki kremówki
- 3 ząbki czosnku
- 150 g startego żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- margaryna do wysmarowania formy
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, krótko obsmażyć na bardzo rozgrzanej patelni z olejem.
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu i przelać zimną wodą.
Do naczynia wsypać szpinak, dodać obrany czosnek, kremówkę oraz rozdrobniony ser feta, zblendować. Mieszankę doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z mięsem i makaronem.
Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną, przełożyć do niego makaron z sosem, posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC (z termoobiegiem), piec 30-35 minut.
Szpinakową zapiekankę makaronową podawać na gorąco.
|