Szpinakowa zapiekanka makaronowa

M&B
Szpinakowa zapiekanka makaronowa

Szpinakowa zapiekanka makaronowa wygląda jak jedzenie dla Shreka – jest taka zielona i zakręcona. Do zrobienia zielonego sosu użyliśmy sprawdzonego połączenia smakowego – szpinaku, sera feta oraz kremówki. Zapiekankę wzbogaciliśmy podpieczonym mięsem z piersi kurczaka oraz startym serem (parmezanem i żółtym). Tak przygotowana zapiekanka bardzo nam smakowała, była sycąca i pożywna, wprost idealna na jesienny, szybki obiad.

Szpinakowa zapiekanka makaronowa – składniki

  • 250 g makaronu (np. cavatappi, świderek)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 150 g sera feta
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • margaryna do wysmarowania formy
  • olej do smażenia




Wykonanie

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, krótko obsmażyć na bardzo rozgrzanej patelni z olejem.

Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu i przelać zimną wodą.

Do naczynia wsypać szpinak, dodać obrany czosnek, kremówkę oraz rozdrobniony ser feta, zblendować. Mieszankę doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z mięsem i makaronem.

Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną, przełożyć do niego makaron z sosem, posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC (z termoobiegiem), piec 30-35 minut.

Szpinakową zapiekankę makaronową podawać na gorąco.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Szpinakowa zapiekanka makaronowa
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis