Kaczka nadziewana podrobami

Kaczka nadziewana podrobami to pomysł zaczerpnięty od Szwagra Ryśka, którego zapytaliśmy się, jaki jest jego sposób na pieczenie kaczki. Pierwsza odpowiedź brzmiała „z jabłkami”, ale druga „z wątróbką i sercami” zainspirowała nas do przygotowania takiego właśnie nadzienia. Pracy było troszkę więcej, czas potrzebny na upieczenie także się wydłużył, ale w rezultacie otrzymaliśmy zupełnie nowy smak kaczego mięsa i dodatkowo sporą porcję nadzienia z podrobów, które doskonale smakowało z prostym sosem pieczarkowym.
Kaczka nadziewana podrobami – składniki
- 1 kaczka
- 200 g wątróbki drobiowej
- 200 g serc drobiowych
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 natka pietruszki
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
|
Przygotowanie
Kaczkę dokładnie umyć, usunąć szyję i nadmiar skóry, osuszyć. Z wierzchu i w środku dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
Natkę pietruszki umyć, drobno posiekać.
Marchew, pietruszkę oraz seler obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wątróbkę oraz serca drobiowe umyć, usunąć błony oraz tłuszcz z góry serc. Pokroić w kostkę.
Do podrobów dodać jajko, bułkę tartą, majeranek, posiekaną natkę pietruszki oraz starte warzywa. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wykonanie
Nadzieniem z podrobów wypełnić wnętrze kaczki, wykałaczkami zamknąć oba otwory. Przełożyć na blachę do pieczenia, piersią do dołu.
Piekarnik nagrzać do 200oC, wstawić kaczkę i piec z termoobiegiem 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180oC (z termoobiegiem), odwrócić kaczkę, nogi i skrzydła owinąć folią aluminiową, wlać 1/2 szklanki gorącej wody i ponownie wstawić do piekarnika. Mięso piec kolejne 2,5-3 godziny, mniej więcej co 30 minut polewając je wytwarzającym się sosem.
Kaczkę nadziewaną podrobami wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Podawać w całości lub pokrojoną na części.
|
Podobne przepisy
