Perliczka pieczona ze śliwkami i jabłkami

M&B
Perliczka pieczona ze śliwkami i jabłkami

Jesienią wśród sklepowych okazji wypatrujemy sezonowych mięs – np. dziczyzny, gęsiny czy też perliczek. Z tej listy jako pierwsza na naszym stole pojawiła się perliczka pieczona ze śliwkami i jabłkami. Ponieważ w gotowaniu lubimy korzystać z sezonowych produktów, do pieczenia mięsa dodaliśmy śliwki węgierki i jabłko, z których zrobiliśmy sos. 🙂

Perliczka pieczona ze śliwkami i jabłkami – składniki




Wykonanie

Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na osiem części.

Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.

Ze środka perliczki wyjąć szyję, perliczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Z wierzchu perliczkę wysmarować oliwą, następnie wewnątrz i na zewnątrz natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Do środka włożyć połowę jabłka oraz pięć śliwek. Górny i dolny otwór spiąć wykałaczkami, a nogi oraz skrzydła związać bawełnianym sznurkiem.

Perliczkę włożyć do worka do pieczenia, wlać 100 ml wody, włożyć resztę owoców, worek zamknąć zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełożyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 90-100 minut – na 15 minut przed końcem czasu worek ostrożnie rozciąć i rozchylić, aby mięso się przyrumieniło.

Po upieczeniu perliczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego i ponownie wstawić do ciepłego (wyłączonego) piekarnika. Sos oraz owoce z pieczenia przelać do garnka, zblendować, postawić na małym ogniu, podgrzewać do zredukowania się sosu, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.

Perliczkę nadziewaną śliwkami podzielić na porcje, podawać z sosem oraz np. kluskami śląskimi lub kopytkami.




Perliczka pieczona ze śliwkami i jabłkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Perliczka pieczona ze śliwkami i jabłkami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis