Perliczka pieczona ze śliwkami i jabłkami
Jesienią wśród sklepowych okazji wypatrujemy sezonowych mięs – np. dziczyzny, gęsiny czy też perliczek. Z tej listy jako pierwsza na naszym stole pojawiła się perliczka pieczona ze śliwkami i jabłkami. Ponieważ w gotowaniu lubimy korzystać z sezonowych produktów, do pieczenia mięsa dodaliśmy śliwki węgierki i jabłko, z których zrobiliśmy sos. 🙂
Perliczka pieczona ze śliwkami i jabłkami – składniki
- 1 perliczka (ok. 1,5 kg)
- 1 duże jabłko
- 10 śliwek węgierek
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- majeranek
|
Wykonanie
Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na osiem części.
Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
Ze środka perliczki wyjąć szyję, perliczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Z wierzchu perliczkę wysmarować oliwą, następnie wewnątrz i na zewnątrz natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Do środka włożyć połowę jabłka oraz pięć śliwek. Górny i dolny otwór spiąć wykałaczkami, a nogi oraz skrzydła związać bawełnianym sznurkiem.
Perliczkę włożyć do worka do pieczenia, wlać 100 ml wody, włożyć resztę owoców, worek zamknąć zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełożyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 90-100 minut – na 15 minut przed końcem czasu worek ostrożnie rozciąć i rozchylić, aby mięso się przyrumieniło.
Po upieczeniu perliczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego i ponownie wstawić do ciepłego (wyłączonego) piekarnika. Sos oraz owoce z pieczenia przelać do garnka, zblendować, postawić na małym ogniu, podgrzewać do zredukowania się sosu, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.
Perliczkę nadziewaną śliwkami podzielić na porcje, podawać z sosem oraz np. kluskami śląskimi lub kopytkami.
|