Kopytka

Z kopytkami jest jak z kluskami śląskimi – wydają się trudne, dopóki nie postanowi się ich zrobić. Przepis na nie jest prosty, przygotowanie szybkie, a do tego można je zjeść z wieloma dodatkami na słono lub słodko. Dlatego warto się przełamać i ugotować sobie własnoręcznie przygotowane kopytka.
Kopytka – składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
Dodatkowo:
- mąka pszenna do podsypania
- sól do gotowania
|
Wykonanie
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odlać, dobrze pognieść tłuczkiem do ziemniaków lub zgnieść praską. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Do ziemniaków wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wbić jajka, dokładnie połączyć składniki.
Blat stołu lub stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć część masy na kopytka, formować z niej podłużny, cienki wałek. Następnie nożem pokroić go na ok. 3 centymetrowe paski.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić część kopytek, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia, odcedzić i od razu podawać, ewentualnie przelać zimną wodą, żeby się nie posklejały.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
naszlakusmaku
17 marca 2016 at 22:31
kopytka to nic trudnego, a jakie smaczne 🙂 tradycja najlepsza 🙂