Kopytka

M&B
Kopytka

Z kopytkami jest jak z kluskami śląskimi – wydają się trudne, dopóki nie postanowi się ich zrobić. Przepis na nie jest prosty, przygotowanie szybkie, a do tego można je zjeść z wieloma dodatkami na słono lub słodko. Dlatego warto się przełamać i ugotować sobie własnoręcznie przygotowane kopytka.

Kopytka – składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do podsypania
  • sól do gotowania




Wykonanie

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odlać, dobrze pognieść tłuczkiem do ziemniaków lub zgnieść praską. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Do ziemniaków wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wbić jajka, dokładnie połączyć składniki.

Blat stołu lub stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć część masy na kopytka, formować z niej podłużny, cienki wałek. Następnie nożem pokroić go na ok. 3 centymetrowe paski.

W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić część kopytek, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia, odcedzić i od razu podawać, ewentualnie przelać zimną wodą, żeby się nie posklejały.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kopytka
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • naszlakusmaku

    17 marca 2016 at 22:31

    kopytka to nic trudnego, a jakie smaczne 🙂 tradycja najlepsza 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis