Galareta wieprzowa
Najlepszą galaretę wieprzową robi Ciocia Basia, i to tej potrawy najbardziej wypatruję na stole podczas świątecznych wizyt. W wakacje wspólnie z Bartkiem zrobiliśmy naszą wersję i znalazła ona uznanie wśród Rodziny, ale jednak trochę brakowało do ideału. 😉 Ten przepis oparty jest na wskazówkach Cioci, więc jeżeli będziecie mieć ochotę na galaretę z golonki i wieprzowych nóżek, to warto z niego skorzystać. 🙂
Galareta wieprzowa – składniki
- 2 nóżki wieprzowe
- 1 golonka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 2 cebule
- 5 ziarenek pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
- żelatyna (ilość wg opakowania na 1 litr wody)
Dodatkowo:
- 1 ugotowane na twardo i pokrojone jajko
- groszek konserwowy
- kukurydza z puszki
- liście natki pietruszki
|
Wykonanie
Nogi wieprzowe i golonkę umyć, ewentualnie oczyścić.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, przekroić na pół.
Do dużego garnka wlać wodę, włożyć nóżki, golonkę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, gotować na małym ogniu ok. 2 godziny. Po tym czasie dorzucić marchew, cebulę, pietruszkę i seler, gotować kolejną godzinę (mięso powinno odchodzić od kości).
Mięso oraz warzywa ostrożnie wyjąć z wywaru, przestudzić. Z nóżek wieprzowych oraz golonki oddzielić mięso od kości, pokroić na mniejsze części (można także wykorzystać skórę i tłuszcz). Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki np. kostkę lub plasterki.
Wywar przelać przez sito wyłożone gazą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wstawić ponownie na ogień, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać odpowiednią ilość żelatyny, mieszać aż się ona rozpuści.
Na dnie salaterek położyć dodatki: część jajka, groszek, kukurydzę, natkę pietruszki. 1/3 wysokości naczynia wypełnić pokrojonym mięsem, całość zalać wywarem. Pozostawić do ostygnięcia , po czym przełożyć do lodówki, aby galaretka z nóżek i golonki stężała.
|