Łaciaty sernik

Na tegoroczne święta wielkanocne upiekliśmy kilka serników, ale każdy z nich był zupełnie inny. Ten łaciaty dzięki dużej ilości kakao w cieście ma przyjemny czekoladowy smak. Do tego wystające kakaowe wyspy są kruche i chrupkie, co dopełnia serową, wilgotną masę. 🙂
Łaciaty sernik – składniki
Kakaowe ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 jajko (wielkości L)
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
Masa serowa:
- 250 g masła
- 500 g białego sera w temperaturze pokojowej
- 4 jajka (wielkości L) w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Kakaowe ciasto:
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko oraz masło. Zagnieść ciasto, wstawić je na 30 minut do lodówki.
Masa serowa:
Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.
Ser zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Jajka ubić na puszystą, białą masę, następnie dodawać do niej stopniowo biały ser, cały czas miksując.
Do mieszaniny wsypać cukier i cukier wanilinowy, dokładnie połączyć.
Wlać roztopione i przestudzone masło, zmiksować. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać.
Wykonanie
Ciasto wyjąć z lodówki, 2/3 rozłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wlać masę serową, urywać kawałki pozostałego ciasta i wkładać je w masę.
Niemiecki sernik wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 60-65 minut.
Podobne przepisy
