Babka marmurkowa z cukinią

Jesienią zrobiliśmy ciasto z cukinią, które bardzo nam smakowało. Wtedy też zapisaliśmy przepis na babkę marmurkową z tym warzywem, który z braku czasu został wykorzystany dopiero wiosną. Od razu napiszemy, że ciasta z cukinią nie mają warzywnego posmaku i każdy sceptycznie podchodzący do takich połączeń może bez obaw wypróbować ten przepis. Marmurkowa babka z cukinią zgodnie z naszymi oczekiwaniami wyszła puszysta i wilgotna, a przenikające się czekoladowe i białe części tworzyły ciekawe i w każdym kawałku ciasta inne wzory.
Babka marmurkowa z cukinią – składniki
- 400 g cukinii
- 5 jajek (wielkości L) w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szklanka oleju
- 400 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- margaryna do natłuszczenia formy
- bułka tarta do posypania formy
|
Wykonanie
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić na puszystą, białą masę. Wlać olej, zmiksować.
Do masy jajecznej wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Formę natłuścić margaryną, posypać bułką tartą. Wlać do niej połowę ciasta, do pozostałej części dosypać kakao oraz dolać 2 łyżki mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do formy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec ok. 55-60 minut – do suchego patyczka.
Babkę marmurkową z cukinią bezpośrednio po upieczeniu wyjąć z formy.
|
Podobne przepisy
