Indyk w sosie słodko-kwaśnym
Bardzo lubimy potrawy kuchni chińskiej, bo są smaczne, różnorodne i proste w przygotowaniu. Niedawno zrobiliśmy pierś z indyka w sosie słodko-kwaśnym, do którego zrobienia sięgnęliśmy na półkę z azjatyckimi produktami. Spora ilość kolorowych warzyw, chude mięso z indyka, idealny balans słodkiego i kwaśnego smaku sprawiają, że chętnie zasiada się do takiego zdrowego i kolorowego jedzenia. 🙂
Indyk w sosie słodko-kwaśnym – składniki
- 500 g piersi z indyka
- 10 grzybów mun
- 2 średnie marchewki
- 250 g brokułu
- 4 plasterki świeżego imbiru
- 1 puszka ananasa
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 pomarańczowej papryki
- 1/2 papryczki chili (bez nasion)
- 2 ząbki czosnku
- kilka sztuk marynowanych małych kolb kukurydzy
Marynata do mięsa:
- 4 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Grzyby mun włożyć do miseczki, zalać gorącą wodą, moczyć 20 minut. Po tym czasie wyjąć je z wody i pokroić w paski.
Pierś z indyka pokroić w paski lub kostkę.
Do miski wlać ocet ryżowy, sos sojowy, sos rybny, wsypać cukier trzcinowy oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Do tej marynaty włożyć pokrojone mięso, przemieszać i odstawić na 30 minut.
Marchewki obrać, pokroić w słupki.
Kolorowe papryki pokroić w paski, papryczkę chili w krążki.
Plasterki obranego imbiru pokroić w słupki.
Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze różyczki.
Plastry ananasa wyjąć z puszki, pokroić na mniejsze kawałki.
Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
Wykonanie
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić marchewki i grzyby mun, smażyć ok. minuty. Następnie dodać kolorową paprykę, chili, czosnek oraz imbir, wymieszać, smażyć trzy minuty. Warzywa zdjąć z patelni.
Na tę samą patelnię wlać i rozgrzać olej, usmażyć zamarynowaną pierś z indyka.
Do marynaty z marynowania indyka wlać zalewę z ananasa oraz szklankę wody, wymieszać i przelać na patelnię z mięsem. Wsypać podsmażone warzywa, po czym dodać kawałki ananasa, kolby kukurydzy oraz różyczki brokułu, całość smażyć ok. 10 minut.
Indyka z sosie słodko-kwaśnym doprawić do smaku sosem sojowym.
|