Wieprzowina po chińsku

Dawniej często jadłam chińskie dania kupowane w budce obok bazarku, ale też sama gotowałam potrawy orientalne. Doprawione aromatycznymi przyprawami są smacznym połączeniem warzyw i mięsa. W skład naszej wieprzowiny po chińsku wchodzą polskie warzywa w towarzystwie pędów bambusa, grzybów mun, imbiru oraz oleju sezamowego i sosu sojowego. Pyszna chińszczyzna z polskimi akcentami. 🙂
Wieprzowina po chińsku – składniki
- 250 g łopatki wieprzowej
- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 kawałek selera
- 50 g pora (biała część)
- 50 g pędów bambusa w zalewie
- 10 g suszonych grzybów mun
- 1 kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Grzyby mun zalać lekko ciepłą wodą i zostawić na godzinę.
Łopatkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe i cienkie paski.
Pietruszkę, marchewkę i seler obrać, umyć, pociąć w słupki. Por umyć, pokroić w krążki.
Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy, wrzucić wieprzowinę i smażyć 10 minut. Dodać olej sezamowy oraz sos sojowy, pokrojone warzywa, starty na tarce o drobnych oczkach imbir, grzyby mun, pędy bambusa. Całość podsmażać kolejne 10 minut (w razie potrzeby dolać trochę ciepłej wody). Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Wieprzowinę po chińsku podawać z ugotowanym ryżem, makaronem ryżowym lub sojowym.
|
Podobne przepisy
