Wiejska zapiekanka

W wiejskiej zapiekance jest wszystko to, co kojarzy się ze wsią i sycącym posiłkiem. Danie całkowicie autorskie, przygotowywane wielokrotnie i za każdym razem z takim samym apetytem zjadane. Zapiekanki ziemniaczane, takie jak wiejska, są idealne na jesienne lub zimowe późne obiady lub kolacje, kiedy to potrzebujemy czegoś gorącego i energetycznego, a przy tym prostego, żeby wszystkie składniki były dostępne w dowolnym sklepie za rogiem.
Wiejska zapiekanka -składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 duże czerwone papryki
- 2 duże cebule
- 350 g kiełbasy
- 200 g żółtego sera
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
|
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w talarki. Ugotować w osolonej wodzie, odlać i odstawić.
Papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebule obrać i pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w plasterki.
Na oleju podsmażać oddzielnie paprykę, cebulę z dodatkiem ziół oraz kiełbasę. Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków, na niej połowę cebuli, papryki oraz kiełbasy, ponownie ziemniaki oraz resztę warzyw i kiełbasy. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki, na które zetrzeć żółty ser.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC przez 45 minut.
Do wiejskiej zapiekanki można także dodać pokrojone w plastry ugotowane jajka.
|
Podobne przepisy
