Zapiekanka ziemniaczana z buraczkami i cukinią

Buraczki czerwone są doskonałym dodatkiem do obiadu, a w naszej dzisiejszej zapiekance ziemniaczanej z buraczkami i cukinią są jednym z głównych składników. Do jej przygotowania wykorzystaliśmy buraczki czerwone upieczone w piekarniku, co znacznie skróciło czas zapiekania tego dania. Mimo że nie ma tutaj mięsa, potrawa jest sycąca, pełna smaków i kolorów, a między innymi o to chodzi w gotowaniu. 🙂
Zapiekanka ziemniaczana z buraczkami i cukinią – składniki
- 600 g ziemniaków
- 400 g czerwonych buraków
- 1 średnia cukinia
- 2 średnie cebule
- 150 g żółtego sera w kostce
- 250 g śmietany kremówki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- margaryna do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
|
Wykonanie
Buraki ugotować do miękkości. Obrać i pokroić w plastry.
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pociąć w plastry.
Cukinię umyć, pokroić w plastry.
Cebulę obrać, pociąć w piórka. Wrzucić na patelnię z olejem, zeszklić.
Naczynie żaroodporne natłuścić, następnie warstwowo układać połowę ziemniaków, cebuli, buraków oraz cukinii i ponownie ziemniaki, cebula, buraki oraz cukinia.
Śmietanę kremówkę, wymieszać z mlekiem i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wylać na warzywa. Na koniec posypać startym żółtym serem.
Zapiekankę ziemniaczaną z buraczkami i cukinią wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 40 minut.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
23 września 2016 at 17:36
Dziękujemy za zwrócenie uwagi na nasz błąd. Czasem dużo rzeczy się robi i nagle taki por wskakuje do przepisu. Już poprawiliśmy. 🙂
domibu
23 września 2016 at 13:10
Chyba jest błąd – w składnikach występuje cukinia, a w opisie por.