Cytrynowa babka z majonezem

M&B
Cytrynowa babka z majonezem

Od Wielkanocy minęło już trochę czasu, ale nie oznacza to końca delektowania się babkami – wypiekami głównie kojarzonymi z tym świętem. Ta puszysta cytrynowa babka z majonezem zawiera zaskakujący dla wielu składnik – majonez, który w ogóle nie jest wyczuwalny w smaku. Kto jeszcze nie próbował, niech się długo nie zastanawia i upiecze sobie cytrynową babkę z majonezem. 🙂

Cytrynowa babka z majonezem – składniki

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka (wielkości L) o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do posypania formy




Wykonanie

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę.

Do jajek wsypywać stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia, miksując na wysokich obrotach.

Dodać skórkę i łyżkę soku z cytryny, zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką majonez.

Formę do babki natłuścić i posypać bułką tartą, wlać do niej ciasto maksymalnie do 3/4 jej wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec ok. 60 minut – do suchego patyczka.

Babkę cytrynową z majonezem po upieczeniu wyjąć z formy, pozostawić do wystygnięcia.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Cytrynowa babka z majonezem
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis