Cytrynowa babka z majonezem

Od Wielkanocy minęło już trochę czasu, ale nie oznacza to końca delektowania się babkami – wypiekami głównie kojarzonymi z tym świętem. Ta puszysta
Cytrynowa babka z majonezem – składniki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka (wielkości L) o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 czubate łyżki majonezu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- margaryna do natłuszczenia formy
- bułka tarta do posypania formy
|
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę.
Do jajek wsypywać stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia, miksując na wysokich obrotach.
Dodać skórkę i łyżkę soku z cytryny, zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką majonez.
Formę do babki natłuścić i posypać bułką tartą, wlać do niej ciasto maksymalnie do 3/4 jej wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec ok. 60 minut – do suchego patyczka.
Babkę cytrynową z majonezem po upieczeniu wyjąć z formy, pozostawić do wystygnięcia.
|
Podobne przepisy





