Kapuśniak

Czasami mamy ochotę na powrót do tradycyjnych polskich potraw i dlatego dzisiaj zdecydowaliśmy się na ugotowanie kapuśniaku. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście kiszona kapusta, dlatego też należy ją uważnie kupować. Lubimy jej wyrazisty smak, więc tylko ją opłukaliśmy, u mnie w domu zazwyczaj moczy się ją ok. 20 minut. Gotując kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku otrzymaliśmy aromatyczną, dość tłustą i pożywną zupę, w sam raz na jesienne i zimowe wieczory.
Kapuśniak – składniki
- 300 g kiszonej kapusty
- 300 g żeberek
- 150 g wędzonego boczku
- 2 litry wody
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1/4 małego selera
- 4 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna jałowca
- 5 ziaren pieprzu
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Żeberka rozkroić na części zawierające jedną kostkę, obsmażyć je na rozgrzanym oleju. Odłożyć, na tym samym tłuszczu zesmażyć boczek wędzony.
Kapustę przepłukać, posiekać na mniejsze kawałki.
Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do zimnej wody włożyć żeberka, liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i jałowca. Gotować na wolnym ogniu 20 minut, dodać kiszoną kapustę, a po 10 minutach starte warzywa, boczek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 30 minut, kapuśniak doprawić solą i pieprzem do smaku.
|
Podobne przepisy
