Kapuśniak

M&B
Kapuśniak

Czasami mamy ochotę na powrót do tradycyjnych polskich potraw i dlatego dzisiaj zdecydowaliśmy się na ugotowanie kapuśniaku. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście kiszona kapusta, dlatego też należy ją uważnie kupować. Lubimy jej wyrazisty smak, więc tylko ją opłukaliśmy, u mnie w domu zazwyczaj moczy się ją ok. 20 minut. Gotując kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku otrzymaliśmy aromatyczną, dość tłustą i pożywną zupę, w sam raz na jesienne i zimowe wieczory.

Kapuśniak – składniki

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 300 g żeberek
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 litry wody
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 4 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 5 ziaren pieprzu
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Żeberka rozkroić na części zawierające jedną kostkę, obsmażyć je na rozgrzanym oleju. Odłożyć, na tym samym tłuszczu zesmażyć boczek wędzony.

Kapustę przepłukać, posiekać na mniejsze kawałki.

Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do zimnej wody włożyć żeberka, liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i jałowca. Gotować na wolnym ogniu 20 minut, dodać kiszoną kapustę, a po 10 minutach starte warzywa, boczek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 30 minut, kapuśniak doprawić solą i pieprzem do smaku.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kapuśniak
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis