Lemon curd
Wszyscy w naszej Rodzinie przepadają za angielskim kremem cytrynowym – lemon curd, no może z wyjątkiem Ani. Każda ilość to za mało – jak mówi Mama słoiczek wystarcza na dwa, góra trzy razy, jeśli je się bardzo oszczędnie. 😉 Od dzisiaj nie trzeba będzie już ograniczać przyjemności jego jedzenia, czekając na dostawy z Anglii, bo uruchamiamy własną produkcję lemon curd. 🙂
Lemon curd – składniki
- 2 cytryny
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
|
Przygotowanie
Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę z połowy jednej z nich, z obu wycisnąć sok i dodać do niego skórkę.
Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i ubić na puszystą masę.
Do garnka – większego od dna miski – wlać tyle wody, aby pomiędzy nią a miską była wolna przestrzeń. Zagotować wodę, na garnek wstawić miskę z masą jajeczną i energicznie mieszać trzepaczką do czasu aż masa zgęstnieje. Trzymając na parze i ciągle mieszając, dodawać naprzemiennie sok ze skórką i masło.
Gdy masa stanie się ponownie gęsta, przelać ją do słoika (wcześniej można przetrzeć przez sitko), pozostawić do przestygnięcia, zamknąć, wstawić do lodówki.
Z podanych składników wychodzi ok. 200 g domowego kremu cytrynowego lemon curd.
|