Lemon curd

M&B
Lemon curd

Wszyscy w naszej Rodzinie przepadają za angielskim kremem cytrynowym – lemon curd, no może z wyjątkiem Ani. Każda ilość to za mało – jak mówi Mama słoiczek wystarcza na dwa, góra trzy razy, jeśli je się bardzo oszczędnie. 😉 Od dzisiaj nie trzeba będzie już ograniczać przyjemności jego jedzenia, czekając na dostawy z Anglii, bo uruchamiamy własną produkcję lemon curd. 🙂

Lemon curd – składniki

  • 2 cytryny
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej




Przygotowanie

Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę z połowy jednej z nich, z obu wycisnąć sok i dodać do niego skórkę.

Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i ubić na puszystą masę.

Do garnka – większego od dna miski – wlać tyle wody, aby pomiędzy nią a miską była wolna przestrzeń. Zagotować wodę, na garnek wstawić miskę z masą jajeczną i energicznie mieszać trzepaczką do czasu aż masa zgęstnieje. Trzymając na parze i ciągle mieszając, dodawać naprzemiennie sok ze skórką i masło.

Gdy masa stanie się ponownie gęsta, przelać ją do słoika (wcześniej można przetrzeć przez sitko), pozostawić do przestygnięcia, zamknąć, wstawić do lodówki.

Z podanych składników wychodzi ok. 200 g domowego kremu cytrynowego lemon curd.




Lemon curd

Lemon curd

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Lemon curd
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis