Ciasto drożdżowe z truskawkami

Powróciliśmy do pieczenia ciast drożdżowych z owocami sezonowymi i przedstawiamy Wam pierwszą wersję – ciasto drożdżowe z truskawkami, kruszonką i kokosową bezą. Ponieważ lubimy drożdżowe wypieki, dobraliśmy proporcje składników na dużą blachę z piekarnika. Specjalnie wybraliśmy się na bazarek po świeże i duże truskawki i choć cena była wysoka jak na tę porę roku, nasza ochota na ciasto drożdżowe z truskawkami zwyciężyła. :-)
Składniki na ciasto drożdżowe z truskawkami
- 1 kg truskawek
Ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 5 żółtek z jajek wielkości L
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 1 szczypta soli
Kruszonka:
- 90 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 40 g cukru
Beza kokosowa:
- 5 białek z jajek wielkości L
- 8 łyżek wiórek kokosowych
- 4 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta soli
|
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, aż staną się płynne, wlać podgrzane do ok. 30oC mleko, wsypać 3 czubate łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą białą masę. Masło rozpuścić i przestudzić.
Resztę mąki przesiać do miski, dodać utarte żółtka oraz szczyptę soli, wlać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i odchodzące od dłoni ciasto, po czym dodać masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Kruszonka:
Mąkę, cukier oraz pokrojone masło umieścić w miseczce, rozetrzeć między palcami, aby powstały grudki. Wstawić do lodówki.
Beza kokosowa:
Bezę kokosową zacząć przygotowywać, gdy ciasto będzie w piekarniku.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier, ubijać do uzyskania gęstej i lśniącej piany. Wmiksować mąkę ziemniaczaną, na koniec delikatnie wmieszać wiórki kokosowe.
Wykonanie
Truskawki opłukać pod bieżącą wodą, usunąć szypułki, przełożyć na sitko do odkapania.
Na blat oprószony mąką wyłożyć drożdżowe ciasto, krótko je zagnieść i równomiernie rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (30/40cm). Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Na wyrośniętym cieście drożdżowym rozłożyć truskawki, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec 30 minut. Po tym czasie na cieście rozprowadzić białka, ponownie wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut.
Ciasto drożdżowe z truskawkami po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku na 15 minut, później wyjąć i przestudzić.
|
Podobne przepisy





