Placek drożdżowy z wiśniami
Sezon na owoce pozwala nam piec ciasta drożdżowe z różnymi dodatkami. Wreszcie nadszedł czas na wiśnie, z którymi spędziliśmy dwa ostatnie dni w kuchni, robiąc z nich m.in. placek drożdżowy z wiśniami. Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest nieco inne niż nasze dotychczasowe, używa się więcej mleka, przez co już podczas wyrabiana jest ono luźniejsze, a po upieczeniu bardziej wilgotne. Jak każde drożdżowe ciasto, również ten placek z wiśniami szybko znika i wkrótce zabieramy się za kolejny wypiek, tym razem z masą serową.
Placek drożdżowy z wiśniami – składniki
- 500 g wiśni
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka rumu
|
Wykonanie
Wiśnie umyć, wydrylować, przełożyć na sitko, aby sok odkapał.
Przygotować rozczyn, rozcierając drożdże z łyżką cukru, następnie wlać pół szklanki lekko podgrzanego mleka, dodać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia.
Do miski przesiać mąkę, wlać rozczyn, żółta oraz resztę lekko ciepłego mleka. Wyrabiać ciasto, aż wszystkie składniki połączą się, a na powierzchni będą widoczne pęcherzyki powietrza. Stopniowo wlewać masło, cały czas wyrabiać ciasto, aby było pulchne. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać je natłuszczoną dłonią. Rozłożyć wiśnie lekko wciskając je w ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Placek drożdżowy z wiśniami piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (grzałka góra-dół) przez 30-35 minut. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
|
1 Komentarze
Cukry Proste
23 lipca 2016 at 12:26
Kocham wszystkie ciasta drożdżowe z owocami! Muszę zrobić z wiśniami:)