Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Pierniczki nadziewane

Pierniczki nadziewane

Czy wyobrażacie sobie święta Bożego Narodzenia bez piernika lub pierniczków? My nie, dlatego też co roku pieczemy nie tylko pierniczki z dojrzewającego ciasta, ale także jakieś inne ciekawe wypieki z korzenną nutą. W tym roku zrobiliśmy pierniczki nadziewane marmoladą pigwową, którą specjalnie na tę okazję zrobiliśmy kilka tygodni wcześniej. Przy robieniu i nadziewaniu pierniczków pracy było sporo, ale blask lampek choinkowych, świąteczna muzyka lecąca w tle oraz aromat piernikowego ciasta sprawiały, że był to bardzo przyjemny czas. 🙂

Pierniczki nadziewane – składniki

  • 550 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 200 g miodu
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżka cynamonu
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 2 białka
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 słoiczek gęstych powideł lub marmolady

Polewa do pierniczków:

  • 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 40 g masła




Wykonanie

Do garnka wlać miód i dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu, aby składniki się rozpuściły i połączyły – masy nie można zagotować. Wsypać przyprawę do pierników, kakao oraz cynamon, wymieszać. Masę odstawić z ognia, przestudzić.

Białka wraz z żółtkami oraz cukrem ubić na puszystą białą masę.

W miseczce wymieszać śmietanę z sodą (uwaga – masa zwiększy swoją objętość).

Do miski wsypać mąkę, dodać śmietanę z sodą oraz rozpuszczone masło z miodem i przyprawami. Dodać żółtka ubite z białkami i cukrem, wyrobić ciasto (będzie ono lepkie i klejące, ale nie należy dosypywać mąki). Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin np. do lodówki lub na balkon.

Następnego dnia ciasto wyjąć w lodówki, oderwać kawałek, resztę ponownie schować do lodówki. Blat lekko podsypać mąką, ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Jeśli ciasto będzie się kleiło, można je lekko podsypać mąką, najlepiej jednak od spodu, aby wycięte kształty łatwo się skleiły.

Okrągłą foremką większą od foremki, którą będziemy wycinać kształt pierniczków, wyciąć w cieście parzystą ilość kółek. Na połowę z nich nałożyć po pół łyżeczki gęstych powideł lub marmolady. Przykryć je pozostałą połową kół, docisnąć ciasto tuż przy nadzieniu, następnie foremką wyciąć pierniczki i przekładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta zbierać i przekładać do lodówki.

Podobnie przygotować pierniczki z pozostałego ciasta, za każdym razem pamiętając o tym, aby było ono dobrze schłodzone.

Nadziewane pierniczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 8-12 minut – w zależności od ich wielkości i grubości ciasta. Po upieczeniu pierniczki pozostawić na blasze do przestygnięcia, po czym przełożyć je na kratkę do wystygnięcia.

Polewa czekoladowa:

W garnku postawionym na małym ogniu podgrzewać masło oraz czekoladę, aby składniki się połączyły. Odstawić na kilka minut do przestygnięcia.

Pierniczki nadziewane smarować z wierzchu czekoladową polewą, posypać cukrowymi ozdobami, suszonymi kwiatami lub po wystygnięciu polewy udekorować kolorowymi pisakami.




Pierniczki nadziewane

Pierniczki nadziewane

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pierniczki nadziewane
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.