Tort makowy z pomarańczowym kremem

Od kilku lat naszą blogową grudniową tradycją jest przygotowywanie propozycji na świąteczny tort. W zeszłym roku był to tort szwarcwaldzki, zaś w tym roku prezentujemy Wam tort makowy z pomarańczowym kremem. Wg nas jest to idealna propozycja na bożonarodzeniowe ciasto – efektownie wygląda w stylizacji naked cake i intensywnie pachnie pomarańczami. Nie bez znaczenia jest dodatek maku, który symbolizuje obfitość i dostatek. 🙂
Tort makowy z pomarańczowym kremem – składniki
Biszkopt makowy:
- 5 jajek wielkości L
- 150 g niebieskiego maku niemielonego
- 100 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 szczypta soli
Krem pomarańczowy:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 pomarańcze
- 700 ml mleka
- 200 g masła
- 250 g mascarpone
- 100 g śmietanki kremówki
Poncz do nasączenia biszkoptu:
- 250 ml przegotowanej wody
- sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie
Biszkopt makowy:
Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać, następnie wymieszać z makiem i skórką z pomarańczy.
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać po łyżce cukier. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach.
Do masy partiami delikatnie wmieszać mąki z makiem, przelać ją do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem ok. 40 minut – do suchego patyczka. Po tym czasie piekarnik lekko uchylić i pozostawić biszkopt na 15 minut.
Biszkopt makowy wyjąć z piekarnika, zostawić w tortownicy do wystygnięcia.
Krem pomarańczowy:
Pomarańcze sparzyć, dobrze umyć i zetrzeć z nich skórkę oraz wycisnąć sok, odmierzyć 150 ml.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Nadal miksując na niewielkich obrotach, naprzemiennie wlewać sok z pomarańczy oraz wsypywać mąkę krupczatkę, przed każdym dodaniem dobrze wmieszać poprzednio dodane składniki. Masę przelać do dużego garnka.
Mleko zagotować z masłem i skórką pomarańczy.
Masę z żółtek i krupczatki postawić na ogniu, powoli wlewać do niej gorące mleko z masłem, cały czas mieszając trzepaczką. Gotować, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu – podczas gotowania masę należy często mieszać, aby się nie przypaliła. Budyń zdjąć z ognia, na jego powierzchni położyć folię spożywczą i docisnąć ją, aby nie zrobił się „kożuch”. Pozostawić do wystygnięcia.
Gdy masa budyniowa będzie już w temperaturze pokojowej, ubić mascarpone z kremówką. Po łyżce dodawać pomarańczowy budyń, miksując na niewielkich obrotach.
Wykonanie
Na paterę położyć blat makowego biszkoptu, zwilżyć go mieszaniną wody z sokiem z cytryny, posmarować 1/3 dżemu, po czym rozprowadzić na nim 1/3 kremu pomarańczowego. Położyć drugi blat, który także nasączyć ponczem, posmarować dżemem oraz warstwą kremu. Następnie ułożyć ostatni blat, zwilżyć go wodą z cytryną, posmarować resztą dżemu oraz kremu.
Tort makowy z pomarańczowym kremem ozdobić świeżymi lub kandyzowanymi owocami, startą czekoladą lub czekoladowymi ozdobami.
Podobne przepisy





