Rosół drobiowo-wołowy

M&B
Rosół drobiowo-wołowy

Czy stwierdzenie „w niedzielę rosół musi być” jest nadal w Waszych domach aktualne? U nas niekoniecznie, chociaż jest to najczęściej gotowana przez nas zupa. W tę niedzielę ugotowaliśmy rosół drobiowo-wołowy z dodatkiem podsmażonych na oliwie warzyw, przez co uzyskaliśmy nie tylko głęboki smak, ale także piękny złocisty kolor rosołu. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak umami, dodaliśmy suszone pomidory oraz suszone grzyby.

Rosół drobiowo-wołowy – składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 korpus z kurczaka
  • 1 porcja rosołowa z wołowiny (ok. 500 g)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • kilka liści selera, zielonej części pora i natki pietruszki
  • 2 suszone pomidory
  • 2-3 suszone grzyby
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka owoców jałowca
  • 10 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka soli

Dodatkowo:

  • oliwa lub masło do smażenia






Wykonanie

Do dużego garnka włożyć mięso drobiowe oraz wołowe, zalać zimną wodą i postawić na kuchence. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Po tym czasie, uważając, żeby się nie poparzyć, wylać wodę, a mięso opłukać i przełożyć na talerz. Garnek umyć, wlać do niego zimną wodę, włożyć mięso. Postawić z powrotem na ogniu.

Cebulę obrać, przekroić na pół.

Warzywa obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić je wraz z cebulą na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, smażyć na dużym ogniu, aż warzywa nabiorą ciemnej barwy. Przełożyć do garnka z mięsem, dolać tyle wody, aby zakrywała wszystkie składniki. Wsypać sól, ziele angielskie, rozgniecione owoce jałowca oraz ziarenka pieprzu, dodać także liście laurowe, suszone pomidory oraz suszone grzyby. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień, aby woda tylko lekko pyrkała. Gotować pod lekko uchyloną pokrywką przez 1,5 godziny.

Po tym czasie dodać suszony lubczyk oraz związane nicią kuchenną liście selera, zieloną część pora oraz natkę pietruszki. Gotować jeszcze 30 minut.

Rosół drobiowo-wołowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z makaronem, pokrojoną marchewką oraz kawałkami mięsa.






Rosół drobiowo-wołowy

Rosół drobiowo-wołowy

Rosół drobiowo-wołowy

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Rosół drobiowo-wołowy
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis