Sałatka z zupek chińskich z tuńczykiem i papryką

Sałatka z zupek chińskich z tuńczykiem świetnie sprawdzi się podczas grilla, a patrząc na słońce za oknem, można powiedzieć, że wreszcie sezon ma udane otwarcie. Sałatkę można także zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą na piknik na łonie natury lub jako drugie śniadanie do pracy. Zaletą sałatki z tuńczykiem i makaronem z zupek chińskich, oprócz smaku, jest także szybkość jej przygotowania, gdyż wystarczy część składników odsączyć, a część pokroić.
Sałatka z zupek chińskich z tuńczykiem i papryką – składniki
- 3 opakowania zupek chińskich (np. o smaku rosołu)
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 puszka groszku
- 1 puszka kukurydzy
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Makaron z zupek chińskich połamać, wsypać do miski, dodać jedno opakowanie przyprawy z zupki. Zalać gorącą wodą, pozostawić na czas podany na opakowaniu, po czym odcedzić.
Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe błonki, pokroić w małą kostkę.
Kukurydzę i groszek wysypać na sitko, pozostawić do odkapania.
Natkę pietruszki opłukać, posiekać.
Do miski przełożyć makaron, wsypać papryki, kukurydzę oraz groszek, natkę pietruszki i odsączonego z zalewy i rozdrobnionego tuńczyka. Dodać majonez i śmietanę, przemieszać składniki, na koniec sałatkę z zupek chińskich z tuńczykiem doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podobne przepisy
