Keks z bakaliami
Keks to ciasto pełne bakalii, przez co jest ono tak smaczne i kolorowe. Dla mnie powinien być wyrośnięty, lekki i wilgotny, a owoce powinny stanowić jego znaczną część. Być może ze względu na to bogactwo owoców, słodycz i wygląd najczęściej pieczony jest na święta Bożego Narodzenia. Dobrze jest keks z bakaliami przygotować kilka dni wcześniej, zawinąć w lnianą ściereczkę, aby nabrał głębszego smaku i aromatu. Keks wigilijny z bakaliami można ozdobić cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą i dodatkowo posypać bakaliami.
Keks z bakaliami – składniki
- 5 jajek w temperaturze pokojowej
- 300 g mąki
- 250 g margaryny w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki rumu
- 400 g różnorodnych bakalii (rodzynki, żurawina, kandyzowane owoce, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, suszone morele i śliwki)
- skórka starta z 1 pomarańczy
- skórka starta z 1 cytryny
Przygotowanie
Rodzynki, kandyzowane owoce namoczyć w rumie oraz ekstrakcie waniliowym. Migdały i orzechy grubo posiekać. Przed wrzuceniem do ciasta wszystkie bakalie obtoczyć w mące, zapobiegnie to ich opadaniu na spód.
Pomarańczę i cytrynę dokładnie umyć, zetrzeć z nich cienką warstwę skórki.
Margarynę zmiksować z cukrem na kremową masę. Ciągle miksując na niewielkich obrotach, dodawać po jednym całym jajku, uważając, aby każde dobrze połączyło się z margaryną. Wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, starte skórki pomarańczy i cytryny, wymieszać. Dodać wszystkie bakalie, delikatnie wmieszać je w ciasto.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Kilkakrotnie potrząsnąć formą, aby równo się rozłożyło.
Piec w temperaturze 180oC przez 50-60 minut – do otrzymania efektu suchego patyczka. Po upieczeniu przez 10 minut trzymać ciasto w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć keks z bakaliami i odwinąć z papieru. Ostudzić.