Pierś kaczki z dynią
Pierś kaczki z dynią w stylu orientalnym zrobiliśmy, gdy po poszukiwaniach w wielu sklepach udało się zdobyć świeżą kaczkę. Mieliśmy na nią już kilka pomysłów, a do zrobienia tego dania zainspirowała nas złocista dynia przyniesiona z bazarku. Połączenie mięsa kaczki z dynią i orientalnymi dodatkami jest bardzo udane, wystarczy dodatek ugotowanego ryżu i mamy smaczny i sycący posiłek. 🙂
Pierś kaczki z dynią – składniki
- 1 pierś z kaczki
- 100 g miąższu z dyni
- 1 kawałek chili
- 2 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały kawałek imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu chili
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 100 ml rosołu z kaczki (lub drobiowego)
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Pierś kaczki (w temperaturze pokojowej) włożyć na 30 minut do 1 litra wody wymieszanego z łyżeczką soli. Po tym czasie pierś opłukać, osuszyć, natrzeć mieloną solą i pieprzem, naciąć skórę, uważając, aby nie przeciąć mięsa.
Na zimną patelnię położyć pierś skórą do dołu, smażyć 7-8 minut od momentu rozgrzania się patelni, odwrócić na druga stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty. Zdjąć z patelni, przełożyć na 10 minut na deskę, aby mięso odpoczęło. Pokroić na cienkie plastry.
Dynię pokroić na małe i cienkie kawałki, drobno posiekać czosnek, imbir, cebulę dymkę oraz chili.
W szklance wymieszać rosół z sosami: sojowym, ostrygowym i chili.
Na patelnię wlać olej sezamowy, dobrze go rozgrzać i wsypać wszystkie dodatki do kaczki (dynię, czosnek, imbir, dymkę, chili). Krótko podsmażyć i wlać wymieszane sosy. Dodać mięso z kaczki, wymieszać, smażyć 2 minuty, całość doprawić do smaku zmieloną solą morską lub himalajską oraz zmielonym kolorowym pieprzem.
Pierś kaczki z dynią podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
|