Placki ziemniaczane

Któż z nas nie zna smaku placków ziemniaczanych? Pewnie ilu kucharzy, tyle przepisów na doskonałe placki ziemniaczane. Moje do obecnego smaku ewoluowały bardzo długo. W domu zawsze smażyło się je tylko z ziemniaków, mąki, jajka, cebuli, soli i pieprzu. W czasie studiów dowiedziałam się, że dobrze jest dodać do nich mleko, aby nie ciemniały, i wzbogacać przyprawami, np. majerankiem. A już po studiach poznałam smak placków drwala i węgierskich leśnika – ale to już inna historia.
Placki ziemniaczane – składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2-3 czubate łyżki mąki
- 1/2 szklanki gorącego mleka
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć – część na tarce o drobnych oczkach, część na tarce o grubych oczkach. Wlać gorące mleko, które spowoduje, że ziemniaki nie staną się szare, wymieszać. Odlać nadmiar płynu.
Obrać cebulę, zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach, dodać do ziemniaków. Wbić jajka, wsypać mąkę i majeranek, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni dobrze rozgrzać olej, partiami nakładać placki, nieco je rozpłaszczyć. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Pomiędzy smażeniem kolejnych partii placków ziemniaczanych dolewać oleju.
Wyłożyć na papierowy ręcznik, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Placki ziemniaczane podawać gorące z ulubionymi dodatkami np. kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub posypane cukrem.
|
Podobne przepisy
