Truskawkowa pianka
W lodówce ciągle mieliśmy zamrożone truskawki, a przecież do nowego sezonu z każdym dniem coraz bliżej. Najwyższy więc czas na przygotowanie apetycznego deseru z tymi słodkimi owocami. Zrobiliśmy więc mus z truskawkami, podawany z bitą śmietaną. Truskawkowa pianka to deser lekki, puszysty, mocno truskawkowy i niezbyt słodki, w sam raz do podania po sycącym obiedzie lub w cieplejsze dni jako orzeźwiający element posiłku. 🙂
Truskawkowa pianka – składniki
- 350 g truskawek (mrożonych lub świeżych)
- 3 białka
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek wody
- 200 g śmietany kremówki
- śmietan-fix (ilość wg opakowania)
- szczypta soli
Wykonanie
Mrożone truskawki pozostawić do całkowitego rozmrożenia, świeże pozbawić szypułek i opłukać. Owoce dokładnie zmiksować.
Żelatynę zalać 5 łyżkami gorącej wody, dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła, odstawić do wystygnięcia.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać do uzyskania gęstej masy.
Do ubitych białek wlewać po łyżce ostudzoną żelatynę, miksując na wysokich obrotach. Na koniec tak samo dodawać truskawki. Przelać do salaterek.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić, dodać wymieszany śmietan-fix z cukrem wanilinowym, ubić na sztywno. Wyłożyć na truskawkowej piance, wstawić do lodówki.