Pleśniak

Pleśniak to kruche ciasto owocowe, do którego przygotowania można użyć dowolnych owoców – oczywiście nadających się do pieczenia. My wykorzystaliśmy śliwki z naszej nalewki, dzięki temu pleśniak zyskał jeszcze dodatkowe smaki i aromaty. Tym razem mieliśmy się z kim dzielić, więc ciasta wystarczyło tylko na dwa dni i każdemu było mało. Częściej mogłoby tak być, kalorie rozchodziłyby się na więcej osób. 😉
Pleśniak – składniki
- 6 jajek
- 21/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie czerwonego kisielu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mleka
- owoce (jabłka, truskawki, śliwki) na pokrycie jednej warstwy
|
Przygotowanie
Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek, przesianej mąki, margaryny i proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto. Podzielić na 3 części, jedną wymieszać z kakao, dolewając łyżkę mleka. Wszystkie części włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie pierwsze białe ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na nie wyłożyć owoce, następnie zetrzeć na tarce brązowe ciasto.
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać kisiel, dokładnie wymieszać, wylać na brązowe ciasto.
Ostatni kawałek ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na pianę z białek.
Pleśniaka piec z termoobiegiem 40 minut w temperaturze 180oC.
|
Podobne przepisy





