Rolada z piersi kurczaka z pieczarkami
Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami są bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie piersi z kurczaka, prosto się je przygotowuje i mogą być propozycją na rodzinne obiady. Po ładne pieczarki trzeba było się wybrać na bazarek, wprawdzie nie jest on daleko, ale przy -10oC odległość ta wydawała się o wiele większa niż zazwyczaj. Warto było kręcić nosem w sklepie pod domem, bo udało się nam kupić duże, świeże i na dodatek znacznie tańsze okazy. Od razu zostały wykorzystane do przygotowania roladek z piersi kurczaka.
Rolada z piersi kurczaka z pieczarkami – składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 pęczek pietruszki
- 1/2 serka kanapkowego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Podsmażać na oleju kilka minut, aż zrobi się miękka.
Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na cienkie plasterki. Dodać do cebuli, smażyć, aż woda odparuje, a pieczarki zrobią się brązowe i miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Po przestygnięciu wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Pierś umyć, podzielić na dwa filety, każdy z nich przekroić wzdłuż na pół i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa.
Plastry mięsa posolić i popieprzyć, następnie z jednej strony posmarować serkiem i wyłożyć pieczarki, zwinąć w roladki.
Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami smażyć na średnim ogniu ok. 15 minut.
|