Placek po węgiersku

Smak placka po węgiersku poznałam bardzo późno, bo już po studiach podczas jednej z wycieczek po Polsce. Od tamtej pory na każdym wakacyjnym wyjeździe wśród menu różnych restauracji szukam placka ziemniaczanego z mięsnym, pikantnym nadzieniem. Nie jest to danie, które w domach robi się często, ale od czasu do czasu warto postać przy kuchence, aby przyrządzić pożywny, sycący posiłek – w sam raz na jesienne wieczory, które właśnie nadchodzą.
Placek po węgiersku – składniki
Gulasz:
- 1/2 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
- 200 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 2 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3-4 ziarnka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 1 szczypta chili
- sól, pieprz do smaku
Placki ziemniaczane:
- 1 kg dużych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Przygotowanie
Gulasz:
Gulasz, ze względu na to, że jego przygotowanie i gotowanie zajmuje dużo czasu, najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
Paprykę umyć, wydrążyć nasiona, pokroić w kostkę.
Cebule i czosnek obrać, cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek posiekać.
Pieczarki opłukać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z olejem i smażyć, aż odparuje z nich woda.
Mięso opłukać, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i partiami smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoto. Przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać podsmażone pieczarki.
Na tym samym oleju zeszklić cebule oraz czosnek, które następnie również przełożyć do mięsa i pieczarek. Wlać rosół lub wywar, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu przemieszać. Następnie dodać chili, koncentrat pomidorowy, świeżą i sproszkowaną paprykę i dusić przez godzinę, od czasu do czasu przemieszać. Gdy mięso będzie miękkie, gulasz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce (część na małych oczkach, część na dużych oczkach). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, jajko, wymieszać z mlekiem, aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zlać nadmiar wytworzonego płynu.
Na gorącą patelnię z olejem wylać masę ziemniaczaną i rozprowadzić ją po całej jej powierzchni, smażyć, aż góra się zetnie, a dół zrobi się złocisty. Ostrożnie przewrócić na drugą stronę np. przykrywając placek dużym talerzem, odwracając patelnię, a następnie zsuwając go z powrotem na nią. Smażyć, aż ziemniaczany placek zrobi się złocisty, przełożyć na duży talerz.
Wykonanie
Placek po węgiersku podawać, nakładając na połowę placka ziemniaczanego gulasz i przykrywając go drugą połową. Można dodatkowo nałożyć na niego łyżeczkę kwaśnej śmietany.
Podobne przepisy
