Lasagne z cukinią i fasolką szparagową

Znów mamy kilka ładnych cukinii w ogródku, co nas bardzo cieszy, ponieważ nie brakuje nam pomysłów na ich wykorzystanie. Na dzisiejszy obiad upiekliśmy lasagne z cukinią i fasolką szparagową, która w tym roku także obrodziła. Te warzywa uzupełniliśmy mięsem mielonym usmażonym ze świeżymi pomidorami oraz sosem beszamelowym i żółtym serem. Nasza lasagne wyszła tak pyszna, że ilość przewidywana na dwa dni została zjedzona już dzisiaj. Nawet mały Alanek zajadał ją z apetytem i nie był zadowolony, że załapał się tylko na taką małą porcję. 🙂
Lasagne z cukinią i fasolką szparagową – składniki
Mięsno-pomidorowe nadzienie:
- 1 kg pomidorów
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża marchewka
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Warzywne nadzienie:
- 1 duża cukinia
- 500 g fasolki szparagowej
- czubek noża sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sos beszamelowy:
- 1 l mleka
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 100 g żółtego sera w kawałku
- makaron lasagne
- margaryna do natłuszczenia formy
|
Przygotowanie
Mięsno-pomidorowe nadzienie:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z olejem, zeszklić.
Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wraz z mięsem dodać do cebuli z czosnkiem, podsmażać 10-15 minut.
W tym czasie sparzyć pomidory, zdjąć z nich skórkę, usunąć twardą środkową część, pokroić w drobną kostkę. Dorzucić na patelnię, gotować, aż większość wody odparuje.
Pod koniec całość doprawić cynamonem, oregano, solą i pieprzem.
Warzywne nadzienie:
Cukinię umyć, obrać, odkrawać podłużne paski, pozostawiając miękki środek wraz z pestkami. Na patelni rozgrzać olej, partiami krótko podsmażać cukinię, aż stanie się lekko miękka – w trakcie oprószyć ją solą i pieprzem.
Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do wrzącej wody, lekko osolonej i z dodatkiem sody, gotować 10 minut. Odcedzić, pozostawić na sitku.
Sos beszamelowy:
W garnku rozpuścić masło, a gdy zacznie się pienić, wsypać mąkę, dobrze wymieszać. Wlać zimne mleko i cały czas mieszając trzepaczką, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Wykonanie
Duże naczynie żaroodporne lub blachę posmarować margaryną, na dnie rozprowadzić cienką warstwę sosu beszamelowego i rozłożyć płaty lasagne. Wyłożyć na nie połowę mięsno-pomidorowego nadzienia, na nie warstwami połowę cukinii i fasolki szparagowej, polać sosem beszamelowym. Ponownie ułożyć makaron lasagne, resztę mięsa z pomidorami, cukinię i fasolkę, polać połową pozostałego beszamelu. Rozłożyć makaron, na który wylać sos i zetrzeć na niego żółty ser.
Lasagne z cukinią i fasolką szparagową przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 30-35 minut – po ok. 20 minutach zdjąć folię, aby potrawa się zrumieniła.
|
Podobne przepisy
