Sajgonki

M&B
Sajgonki

Papier ryżowy na sajgonki odnaleziony na półce z zapasami stał się inspiracją do przygotowania tych chińskich naleśników wiosennych. Przygotowaliśmy nadzienie mięsno-warzywne z dużą ilością makaronu ryżowego oraz marynowanego imbiru. Ta wersja sajgonek wymagała dłuższego ich smażenia na patelni, stąd złocisty kolor na zdjęciu.

Sajgonki – składniki

  • 10 płatów papieru ryżowego
  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka płatków marynowanego imbiru
  • 60 g suchego makaronu ryżowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia



Wykonanie

Marchewki i pietruszkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Imbir odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę.

Makaron ryżowy zalać gorącą wodą i pozostawić na czas zalecany na opakowaniu. Odcedzić, pociąć na krótsze nitki.

Do miski włożyć mięso mielone, startą marchewkę i pietruszkę, cebulę, czosnek, imbir, makaron. Wbić jajko, wlać sos sojowy i rybny, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Papier ryżowy zwilżyć wodą, położyć na deskę, a gdy zmięknie na środek wyłożyć farsz. Boki zagiąć do środka, przykrywając nadzienie. Następnie zwinąć od dołu, na koniec zamykając sajgonkę górną częścią ciasta.

Na patelni rozgrzać olej, położyć sajgonki. Smażyć na złoto z obu stron.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sajgonki
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis