Sajgonki
Papier ryżowy na sajgonki odnaleziony na półce z zapasami stał się inspiracją do przygotowania tych chińskich naleśników wiosennych. Przygotowaliśmy nadzienie mięsno-warzywne z dużą ilością makaronu ryżowego oraz marynowanego imbiru. Ta wersja sajgonek wymagała dłuższego ich smażenia na patelni, stąd złocisty kolor na zdjęciu.
Sajgonki – składniki
- 10 płatów papieru ryżowego
- 250 g mięsa mielonego
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka płatków marynowanego imbiru
- 60 g suchego makaronu ryżowego
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Marchewki i pietruszkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Imbir odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
Makaron ryżowy zalać gorącą wodą i pozostawić na czas zalecany na opakowaniu. Odcedzić, pociąć na krótsze nitki.
Do miski włożyć mięso mielone, startą marchewkę i pietruszkę, cebulę, czosnek, imbir, makaron. Wbić jajko, wlać sos sojowy i rybny, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Papier ryżowy zwilżyć wodą, położyć na deskę, a gdy zmięknie na środek wyłożyć farsz. Boki zagiąć do środka, przykrywając nadzienie. Następnie zwinąć od dołu, na koniec zamykając sajgonkę górną częścią ciasta.
Na patelni rozgrzać olej, położyć sajgonki. Smażyć na złoto z obu stron.
|