Dżem śliwkowo-dyniowy

Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze śliwkami węgierkami i zapasami dyni, które corocznie przez kilka tygodni towarzyszą nam w kuchni. W tym roku połączyliśmy te nasze ulubione sezonowe produkty i zrobiliśmy z nich dżem śliwkowo-dyniowy. Przepis jest bardzo prosty i ogranicza się tylko do naturalnych składników, dzięki czemu zimą ma się dostęp do smacznych i zdrowych przetworów.
Dżem śliwkowo-dyniowy – składniki
- 2 kg śliwek węgierek
- 500 g miąższu z dyni (np. Hokkaido)
- 300 g brązowego cukru
|
Wykonanie
Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i miękki środek, obrać. Odważyć 500 g miąższu i pokroić go na małą kostkę.
Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki. Wrzucić wraz z dynią do garnka o grubym dnie, gotować na małym ogniu, aż śliwki puszczą sok. Wsypać brązowy cukier, dalej gotować, bardzo często mieszając.
Po ok. 40 minutach całość zblendować. Dalej gotować, stale mieszając, aż uzyska się pożądaną konsystencję.
Dżem śliwkowo-dyniowy od razu na gorąco nakładać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Postawić na nakrętce do wystygnięcia.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Fanka domowej kuchni
21 października 2016 at 12:08
Przepis bardzo mi się podoba : ) Przede wszystkim, cukier brązowy zamiast białego i w dodatku w nieprzesadzonej ilości. Poza tym, takie sezonowe połączenie smaku dyni i śliwki świetnie sprawdza się w przetworach. Dżem nie ma zbędnych dodatków, jest prosty w przygotowaniu i osiąga konsystencję idealną do smarowania. Dzięki za przepis, pozdrawiam!